Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο και μαύρο τσάι ασπίδα προστασίας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Πράσινο και μαύρο τσάι ασπίδα προστασίας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Λονδίνο: Η τακτική κατανάλωση τσαγιού βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Phytotherapy Research.

Λονδίνο: Η τακτική κατανάλωση τσαγιού βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Phytotherapy Research.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ με επικεφαλής τον Δρ Εντ Οκέλλο διαπίστωσε ότι το πράσινο και το μαύρο τσάι αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων-κλειδιών στο εγκέφαλο που σχετίζονται με τη μνήμη. Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσάι έχει την ίδια επίδραση με φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για την καταπολέμηση της νόσου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο.

Σε εργαστηριακά τεστ που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση (AChE) που διασπά την ακετυλοχολίνη.

Παρατήρησαν επίσης ότι και τα δυο είδη τσαγιού αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα και ενός δεύτερου ενζύμου, της βουτυριλχολιστεράσης (BuChE), το οποίο έχει εντοπιστεί σε αποθέματα πρωτεϊνών στους εγκεφάλους πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα το πράσινο τσάι πήγε ένα βήμα παραπέρα, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα της β-σεκρετάσης, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγής των πρωτεϊνικών αποθεμάτων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού διήρκεσε για μια εβδομάδα, ενώ του μαύρου μόνο για μια μέρα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά είναιεφικτή η επιβράδυνση της εκδήλωσής της. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν παρεμποδίζουν την δραστηριότητα της AChE, ενώ και άλλα βρίσκονται υπό παρασκευή με στόχο την αναχαίτιση της δραστηριότητας της BuChE και της β-σεκρετάσης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ αναζητούν χρηματοδότες για την διενέργεια περαιτέρω ερευνών στο πράσινο τσάι, ελπίζοντας ότι θα φτάσουν και σε επίπεδο κλινικών δοκιμών.

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα «ιατρικό» τσάι το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Γι’ αυτό ένα από τα επόμενα βήματά τους είναι να ανακαλύψουν ποια από τα συστατικά του πράσινου τσαγιού αναστέλλουν τη δράση των AChE, BuChE και β-σεκρετάσης.

«Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το τσάι θα μπορούσε να προστεθεί στο οπλοστάσιο κατά της ασθένειας και θα είναι πραγματικά ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των εκατομμυρίων πασχόντων. Αυτό όμως που κάνει τα ευρήματά μας ιδιαιτέρως σημαντικά είναι ότι το τσάι είναι ήδη ένα δημοφιλές ρόφημα, είναι φθηνό, ενώ δεν έχει παρενέργειες. Παρ’ όλα αυτά θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου μπορέσουμε να σημειώσουμε αξιόλογη πρόοδο», επισημαίνει με δηλώσεις του στο BBC o Δρ Οκέλλο.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024