Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική σκόνη: Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να προσέξουν

Αφρικανική σκόνη: Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να προσέξουν

Αποπνικτική παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω του φαινομένου της μεταφοράς σκόνης από την Αφρικανική Ήπειρο. Το υπουργείο Υγείας επικαιροποιώντας τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας συστήνει σε «ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Αποπνικτική παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω του φαινομένου της μεταφοράς σκόνης από την Αφρικανική Ήπειρο. Το υπουργείο Υγείας επικαιροποιώντας τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας συστήνει σε «ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Συγκεκριμένα:

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
  • Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Επίσης, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ήενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα,ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επιβλαβής για την υγεία

Η σκόνη από την Αφρική περιέχει βαρέα μέταλλα και στοιχεία, όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm) τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά επιδεινώνονται τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για τους πνεύμονες. Οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή, είναι πιο ευάλωτοι.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες με αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους γιατρούς. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην Κρήτη λόγω της εγγύτητάς της με την Αφρική.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο μέσος άνθρωπος είναι: Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων σε σχετική ανακοίνωση συμβουλεύει τους ασθενείς να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές όσοι:

  • πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ
  • οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα
  • οι ηλικιωμένοι,

και να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους όπου τα κλιματιστικά να έχουν σωστά συντηρηθεί.
Να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα) και να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.

Η αφρικανική σκόνη δεν είναι τοξική

O καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, υπογραμμίζει ότι «το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίος είναι βλαπτικό». Ωστόσο συστήνει προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως λέει, «καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω».

Ο κ. Μπεχράκης προτείνει να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξηγεί, «τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες». Προτείνει επίσης «να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας καταλήγει πάντως, ότι «οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό».

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024