Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής με τη βοήθεια ενός smartwatch

Ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής με τη βοήθεια ενός smartwatch

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας είναι γνωστό ότι μπορεί να συντελέσει την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Τώρα μπορεί να διαγνωστεί με μεγάλη ακρίβεια χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο smartwatch (έξυπνο ρολόι), με απώτερο στόχο την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση.

Μαίρη Μπιμπή

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας είναι γνωστό ότι μπορεί να συντελέσει την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Τώρα μπορεί να διαγνωστεί με μεγάλη ακρίβεια χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο smartwatch (έξυπνο ρολόι), με απώτερο στόχο την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Cardiology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αξιολόγησε μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή (app) που ενσωματώθηκε σε έξυπνο ρολόι γνωστής εταιρείας τεχνολογίας, με στόχο την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής.

«Δεδομένης της ευρείας χρήσης των έξυπνων ρολογιών και την διαθεσιμότητα των διαφόρων apps, θελήσαμε να εστιάσουμε στον αποτελεσματικό έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο παίζει ο εντοπισμός των κατάλληλων υποψηφίων που θα φορούν τις έξυπνες αυτές συσκευές ώστε να μειώσουμε τις επιπλοκές των μείζονων θρομβοεμβολικών επεισοδίων και τη θνησιμότητα», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Γκρέγκορι Μάρκους, διευθυντής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η κολπική μαρμαρυγή, όπως προαναφέρθηκε αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, συχνά δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει αδιάγνωση μέχρι τελικά να εκδηλωθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πρώιμη διάγνωση της καρδιακής αρρυθμίας δίνει την δυνατότητα χορήγησης αντιπηκτικής αγωγής στον ασθενή για μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών, όπως η άνοια, η χρόνια νεφρική νόσος και το έμφραγμα.

Οι ασθενείς συνήθως χρησιμοποιούν συσκευές μέτρησης των καρδιακών παλμών για την παρακολούθηση της καρδιακής τους λειτουργίας, αλλά δεν μπορούν να τις κουβαλάνε παντού μαζί τους και έτσι οι μετρήσεις είναι αποσπασματικές.

Οι ερευνητές λοιπόν σκέφτηκαν να ενσωματώσουν σε ένα smartwatch έναν υψηλής ευαισθησίας αισθητήρα καρδιακών παλμών, για να διευκολυνθεί η 24ωρη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Ο αισθητήρας συνδυάστηκε με έναν αλγόριθμο για την διαρκή συλλογή στοιχείων για τις αρρυθμίες.

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε στοιχεία από τρεις ομάδες συμμετεχόντων, ξεκινώντας από μια απομονωμένη ομάδα 9.750 συμμετεχόντων στη μελέτη UCSF Health eHeart Study. Σε αυτό το δείγμα περιλαμβάνονταν και 347 άτομα με διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή που χρησιμοποίησαν το έξυπνο ρολόι με το app. Έτσι παρήχθησαν πάνω από 139 εκατομμύρια μετρήσεις του καρδιακού παλμού. Μια υποομάδα αυτών των ατόμων χρησιμοποίησε μια εφαρμογή στο κινητό για καρδιογράφημα.

Τα δεδομένα αυτά αξιολογήθηκαν συγκριτικά με 51 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που είχαν υποβληθεί σε καρδιοανάταξη, μια κλινική δοκιμασία που κάνει ανάταξη του καρδιακού ρυθμού σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα 1.617 ασθενείς που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Health eHeart (64 με κολπική μαρμαρυγή) και είχαν χρησιμοποιήσει το smartwatch.

Συγκριτικά με την ομάδα της καρδιοανάταξης, ο αλγόριθμος του καρδιογραφήματος ήταν 97% ακριβής, ενώ οι άλλες δύο μέθοδοι στατιστικής ανίχνευσης της κολπικής μαρμαρυγής ήταν 91% και 86% ακριβής, αντίστοιχα. Επίσης, είχε διπλάσια ακρίβεια ως προς την πρόγνωση της κολπικής μαρμαρυγής στη δεύτερη ομάδα αξιολόγησης, που είχε φορέσει μόνο το smartwatch.

«Η καινοτόμος αυτή μέθοδος μπορεί να εξειδικευθεί για να πετύχει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια», εξηγεί ο Τζέφρι Τάισον, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024