Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η γειτονιά επηρεάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Πώς η γειτονιά επηρεάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας επηρεάζεται από τις υποδομές γύρω από τον τόπο κατοικίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Public Health.

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας επηρεάζεται από τις υποδομές γύρω από τον τόπο κατοικίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Public Health.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την Κέιτ Μέισον, αφού ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 40.000 άτομα, 40 -70 ετών στη Μ. Βρετανία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έμεναν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από αθλητική εγκατάσταση (γυμναστήριο, πισίνα ή γήπεδο) είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους (κατά 0,8%), χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (κατά 0,57 μονάδες) και μικρότερη περίμετρο μέσης (κατά 1,22 εκατοστά).

Η διαφορά ήταν πιο αισθητή μεταξύ των γυναικών και των ατόμων υψηλότερου εισοδήματος.

Επίσης, συγκριτικά με όσους ζούσαν σε απόσταση έως μισού χιλιομέτρου από εστιατόριο πρόχειρου φαγητού, όσοι έμεναν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα μακριά, είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη περίμετρο μέσης κατά 0,26 εκατοστά. Αυτό ήταν πιο αισθητό επίσης στις γυναίκες.

«Ο σχεδιασμός των πόλεων με τρόπο που να διευκολύνει καλύτερα τον υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να αποτελέσει μέρος των ευρύτερων προγραμμάτων καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να σημαίνει τον περιορισμό των νέων εστιατορίων πρόχειρου φαγητού σε μια γειτονιά και το πόσο κοντά βρίσκονται στα σπίτια. Από την άλλη, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στις οικιστικές περιοχές που έχουν λίγες τέτοιες υποδομές, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανοίξει τέτοιους χώρους» εξηγεί η Δρ Μέισον.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024