Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η υπερβολική γυμναστική συντελεί στην εκδήλωση αθηροσκλήρωσης;

Η υπερβολική γυμναστική συντελεί στην εκδήλωση αθηροσκλήρωσης;

Αμερικανή μελέτη έρχεται να αναδείξει μια «κακή» πτυχή της άθλησης, αφού ερευνητές του Κολεγίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις υποστηρίζουν ότι η υπερβολική γυμναστική συντελεί στην εκδήλωσης αθηροσκλήρωσης.

Αμερικανή μελέτη έρχεται να αναδείξει μια «κακή» πτυχή της άθλησης, αφού ερευνητές του Κολεγίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις υποστηρίζουν ότι η υπερβολική γυμναστική συντελεί στην εκδήλωσης αθηροσκλήρωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings, οι άνδρες καυκάσιας καταγωγής που γυμνάζονται περισσότερες από επτά ώρες την εβδομάδα έχουν 86% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλάκα στις αρτηρίες τους. Αυτό δεν ισχύει για τους άνδρες αφρικανικής καταγωγής και τις γυναίκες.

Η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, είναι μείζονας παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου στο μέλλον.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η υπερβολική άθληση συνδεεται με την αθηροσκλήρωση, κυρίως επειδή έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την γυμναστική ως φάρμακο. Και δεν πιστεύαμε ποτέ ότι έχει ανώτατο όριο ως προς τα καρδιαγγειακά οφέλη», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Ντεεπικα Λαντου, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Θεραπείας στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο.

Οι ερευνητές για να μελετήσουν την επίπτωση της γυμναστικής στην υγεία της καρδιάς στην πορεία του χρόνου, συγκρότησαν ένα δείγμα 3.200 ανδρών και γυναικών, που ήταν 18-30 ετών όταν εγγράφηκαν στη μελέτη και προέρχονταν από το Μπέρμινγκχαμ, το Σικάγο, το Όκλαντ και τη Μινεαπολις.

Οι εθελοντές ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1985 έως το 2011, αυτοαναφέροντας τα επίπεδα σωματικής άθλησης, ενώ υποβλήθηκαν και σε ιατρικές εξετάσεις τουλάχιστον τρεις φορές, όπου περιλαμβανόταν και η μέτρηση των αθηροματικών πλακών με αξονική τομογραφία.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα άθλησης. Η πρώτη ομάδα γυμναζόταν κάτω από τα 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης γυμναστικής την βδομάδα (όπως ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες), η δεύτερη ομάδα γυμναζόταν σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, και η τρίτη ομάδα γυμναζόταν τρεις φορές πάνω από το όριο των οδηγιών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσοι γυμνάζονταν συχνότερα είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες τους μέχρι να φτάσουν στη μέση ηλικία.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο οι άνδρες καυκάσιας φυλής που γυμνάζονταν πολύ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αθηροσκλήρωσης.

Σύμφωνα με την Δρ Λαντου «η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι γυμναστική προκαλεί αθηροσκλήρωση, αλλά είναι μια ένδειξη ότι οι γιατροί δεν πρέπει να υποθέτουν ότι οι ασθενείς τους είναι υγιέστεροι επειδή γυμνάζονται».

Ο Δρ Γκρεγκ Φοναροου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η γυμναστική από μόνη της δεν μπορεί να υπερπηδήσει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σωματικό βάρος μας, να μην καπνίζουμε, ακόμα κι αν γυμναζόμαστε καθημερινά».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024