Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυξανόμενο πρόβλημα η οστεοπόρωση - Κάθε 3 δευτερόλεπτα ένα κάταγμα

Αυξανόμενο πρόβλημα η οστεοπόρωση – Κάθε 3 δευτερόλεπτα ένα κάταγμα

Η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Σε παγκόσμια κλίμακα, μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν στην υπόλοιπη ζωή τους ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει παγκόσμια ένα οστεοπορωτικό κάταγμα με 9 εκατομμύρια νέα κατάγματα κάθε χρόνο.

Η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Σε παγκόσμια κλίμακα, μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν στην υπόλοιπη ζωή τους ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει παγκόσμια ένα οστεοπορωτικό κάταγμα με 9 εκατομμύρια νέα κατάγματα κάθε χρόνο.

Η οστεοπόρωση αδυνατίζει τα οστά και προκαλεί μείωση της αντοχής τους, με αποτέλεσμα ένα γλίστρημα στο έδαφος, ένα σήκωμα βάρους ή ακόμα και μία απότομη κίνηση, να προκαλέσουν κάταγμα.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία ή και σε θάνατο.

Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα παθαίνουν κάθε χρόνο κάταγμα στο ισχίο, με την θνητότητα μέσα στα 2 επόμενα χρόνια να αγγίζει το 30%.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση για την οστεοπόρωση. Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των ατόμων ούτε γνωρίζουν ότι πάσχουν, ούτε λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση.

Μόνο 10% των ασθενών που έχουν υποστεί ήδη ένα κάταγμα -σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ένα επόμενο- λαμβάνει αγωγή για οστεοπόρωση, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα υψηλού κινδύνου για κάταγμα δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Ανησυχητικά χαμηλή η πρόσληψη ασβεστίου

Πάντως, σε πολλές χώρες του κόσμου η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφών είναι ανησυχητικά χαμηλή, αλλά όχι στην Ελλάδα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Osteoporosis International.

Η έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 74 χώρες, αποκαλύπτει ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ανά άτομο εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από 175 έως 1.233 mg.

Τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου παίρνει ένας ενήλικος στην ανατολική Ασία (συχνά κάτω από 400 mg τη μέρα) και τα υψηλότερα στη Βόρεια Ευρώπη, την μόνη περιοχή όπου η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 1.000 mg τη μέρα. Στην Αφρική και στη Νότια Αμερική τα καθημερινά επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου κινούνται μεταξύ 400 και 800 mg.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μέση πρόσληψη εκτιμάται περίπου στα 942 mg τη μέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ίθαν Μπαλκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, τονίζουν ότι «αν εξαιρέσει κανείς τη Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο επίπεδο της Ευρώπης, ιδίως της Βόρειας, η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη για την καλή υγεία των οστών. Σε πολλά μέρη του κόσμου το χαμηλό ασβέστιο θέτει τους περισσότερους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση».

«Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου»

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), έχει ως σύνθημα φέτος «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου» και έχει ως στόχο:

  • την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίγνωσης του φορτίου της νόσου στο μέλλον ενός ατόμου εάν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία
  • την καλύτερη κατανόηση της σχέσης οστεοπόρωσης – κατάγματος που αποτελεί βασική αιτία ανικανότητας και θανάτου στους ηλικιωμένους
  • την ενημέρωση των ατόμων για τους παράγοντες κινδύνου κατάγματος και η ενθάρρυνση των ατόμων με υψηλό κίνδυνο να υποβληθούν σε έλεγχο και θεραπεία, εάν απαιτείται, προκειμένου να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους και την λειτουργικότητά τους. Στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί ένα κάταγμα.
  • την προώθηση της κατάλληλης διατροφής για την σκελετική υγεία και της άσκησης στην ανάπτυξη, αλλά και σε όλες τις ηλικίες
  • την αντιμετώπιση του διαγνωστικού και θεραπευτικού «κενού» από τους επαγγελματίες υγείας και τις υγειονομικές αρχές, με πληρέστερο εντοπισμό και θεραπεία του πληθυσμού υψηλού κινδύνου,
  • την οργάνωση και η διασύνδεση των υπηρεσιών καταγμάτων Fracture Liaison Services, με στόχο την μείωση των τεράστιων ατομικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των καταγμάτων ευθραυστότητας.

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Οστεοπόρωσης συμπίπτει με το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (EΕMMO), στη
Ρόδο.

Το συνέδριο έχει σαν σκοπό την υψηλού επιπέδου επιστημονική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα των οστών, με συμμετοχή δύο συγγενών επιστημονικών εταιρειών, του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Το συνέδριο αποσκοπεί σε μία σφαιρική κάλυψη της οστεοπόρωσης και των υπόλοιπων μεταβολικών νοσημάτων των οστών και των επιπτώσεων τους στην υγεία, την λειτουργικότητα και την επιβίωση του ατόμου. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την γενετική προδιάθεση, την σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της οστεοπόρωσης, τις μελλοντικές προοπτικές και κατευθύνσεις, την πρόληψη των καταγμάτων, ιδιαίτερα αυτών του ισχίου, τις σχετιζόμενες με την οστεοπόρωση και επιβαρυντικές για την υγεία και την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων καταστάσεις, όπως η σαρκοπενία και η ευπάθεια, την σημασία της βιταμίνης D στην σκελετική υγεία και τέλος την επίπτωση άλλων συχνών παθολογικών καταστάσεων στα οστά.

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Οστεοπόρωσης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου, η EΕMMO, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό της Ρόδου με θέμα «Μην αφήσεις την Οστεοπόρωση να θρυμματίσει το μέλλον σου. Ενημερώσου-Πρόλαβε».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

health.in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024