Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζουν οι μεσήλικες με γερή καρδιά

Περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζουν οι μεσήλικες με γερή καρδιά

Η καλή καρδιακή υγεία κατά την μέση ηλικία συντελεί όχι μόνο σε μια ζωή με καλύτερη υγεία αλλά και σε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Η καλή καρδιακή υγεία κατά την μέση ηλικία συντελεί όχι μόνο σε μια ζωή με καλύτερη υγεία αλλά και σε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Νορρίνα Αλλεν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 ενήλικες αμερικανούς σε ορίζοντα 40ετίας και διαπίστωσαν ότι η άριστη καρδιακή υγεία κατά την μέση ηλικία απένειμε κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια επιπλέον ζωής, συγκριτικά με μεσήλικες που είχαν τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Επίσης, τα άτομα με άριστη καρδιακή υγεία ζούσαν σχεδόν πέντε χρόνια χωρίς κάποια χρόνια νόσο.

Πιο αναλυτικά, οι 25.800 συμμετέχοντες από την περιοχή του Σικάγο είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από τα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 και όλοι το 2010 ήταν τουλάχιστον 60 ετών.

Στην αρχή της μελέτης, μόνο το 6% ήταν σε άριστη καρδιαγγειακή υγεία δηλαδή είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, φυσιολογικό βάρος, δεν κάπνιζαν και δεν έπασχαν από διαβήτη.

Αντιθέτως, τα τρία τέταρτα είχαν τουλάχιστον έναν μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της υπέρτασης, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υψηλής χοληστερόλης.

Η μικρή ομάδα των ατόμων που είχαν άριστη υγεία γέρασε φυσικά καλύτερα. Και όταν νόσησαν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό συνέβη κατά μέσο όρο επτά χρόνια αργότερα από τα άτομα που είχαν δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου κατά τη μέση ηλικία.

Επίσης όσοι είχαν άριστη καρδιακή υγεία κατάφεραν να ζήσουν κατά την τρίτη ηλικία περισσότερα χρόνια χωρίς ασθένειες, όπως καρκίνος, νεφρική νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια και άνοια.

«Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της ζωής που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει καθώς μεγαλώνουμε», εξηγεί η Δρ Αλλεν και συμπληρώνει πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε την καρδιαγγειακή μας υγεία από νωρίς. «Το ιδανικό είναι οι γονείς να προάγουν τις υγιεινές συνήθειες στα παιδιά τους. Αν και ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσει κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρές αλλαγές, όπως να πίνουμε νερό αντί για αναψυκτικά και να περπατάμε μισή ώρα κάθε ημέρα. Το να κερδίσουμε πέντε επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς αρρώστιες είναι μεγάλο πράγμα», συστήνει η ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024