Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναγνωρίστε εγκαίρως μια δερματική βλάβη και γλιτώστε από το μελάνωμα

Αναγνωρίστε εγκαίρως μια δερματική βλάβη και γλιτώστε από το μελάνωμα

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία, να μην πειράζουμε τους σπίλους, τις γνωστές σε όλους μας ελιές, και να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας ή τον πλαστικό μας χειρουργό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζουμε όλοι είναι τα χαρακτηριστικά που έχει μια βλάβη δέρματος, τα οποία θα πρέπει να μας θορυβήσουν, ώστε να απευθυνθούμε εγκαίρως σε ειδικό.

Γράφει ο Νεκτάριος Ντουντουλάκης, Πλαστικός-Επανορθωτικός Χειρουργός*

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία, να μην πειράζουμε τους σπίλους, τις γνωστές σε όλους μας ελιές, και να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας ή τον πλαστικό μας χειρουργό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζουμε όλοι είναι τα χαρακτηριστικά που έχει μια βλάβη δέρματος, τα οποία θα πρέπει να μας θορυβήσουν, ώστε να απευθυνθούμε εγκαίρως σε ειδικό.

Oι διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος αποτελούν πλέον την πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου, παγκοσμίως. Ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του ατόμου στη Δύση εκτιμάται σε ποσοστό 20%, δηλαδή ένας στους πέντε. Οι καρκίνοι του δέρματος διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες: η πρώτη ομάδα εκπροσωπείται από το κακόηθες μελάνωμα (η συχνότητα του οποίου έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια) και η δεύτερη περιλαμβάνει τους Μη Μελανωματικούς Καρκίνους του Δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Το μελάνωμα, ένας κακοήθης όγκος του δέρματος ή των βλεννογόνων, εμφανίζεται με διάφορες μορφές και χρώματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να αλλάζει μορφή ανά τρίμηνο. Το κακόηθες μελάνωμα αν και είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο είναι ιάσιμο.

Όλοι, λοιπόν, πρέπει να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να σώσουμε εμάς τους ίδιους, δικούς μας ανθρώπους ή ακόμα και αγνώστους. Όπως έτυχε σε εμένα προσωπικά να ενημερώσω έναν άγνωστο άνθρωπο που συνάντησα στην ουρά μιας τράπεζας, για μια «ύποπτη» ελιά στο χέρι του, και με αυτόν τον τρόπο να του σώσω τη ζωή.

Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά μια «κακής» ελιάς. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας βλάβης δέρματος που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν.

Επισκεπτόμαστε τον γιατρό, όταν μια ελιά:

  • μεγαλώνει
  • είναι ασύμμετρη
  • έχει ασαφή όρια, κάτι σαν γαϊτανάκι
  • αλλάζει χρώμα
  • τρίβεται ή ταλαιπωρείται λόγω της θέσης της από ζώνες, σουτιέν, υποδήματα, βλέφαρα κ.ά
  • μοιάζει να είναι δύο ελιές, η μία πάνω στην άλλη
  • έχει μία επίπεδη βάση και κάπου μέσα της μεγαλώνει μία άλλη πιο φουσκωτή που έχει ενδεχομένως και διαφορετικό χρώμα
  • ματώνει από μόνη της
  • ασπρίζει στο κέντρο και εξαφανίζεται από μόνη της
  • μας προκαλεί πόνο, μας φαγούριζει και γενικώς μας «βαραίνει»
  • βγαίνει ξανά στην ίδια περιοχή όπου έχει ήδη αφαιρεθεί μια δερματική βλάβη
  • βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορεί να ελέγξει ο ασθενής
  • εμφανίζεται σε περιοχές όπως πέλματα, παλάμες, κάτω από τα νύχια, βλεννογόνο, αιδοίο, εσωτερικά γεννητικά όργανα (κόλπος, τράχηλος μήτρας), πρωκτό
  • δημιουργεί πληγούλες που κλείνουν, κάνουν κρούστα και μετά από καιρό ξανανοίγουν και αυτό γίνεται για χρόνια, που σημαίνει ότι μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά

Αν συντρέχουν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους σε συνδυασμό, π.χ. τρεις ή τέσσερις μαζί, ή και ένας μόνο, όπως π.χ. στην εξέλκωση (όταν η βλάβη δέρματος ματώνει από μόνη της), τότε θα πρέπει απαραιτήτως να αφαιρεθεί και να σταλεί για βιοψία.

Ανάλογα, λοιπόν, με τον τύπο του δέρματός μας, την έκθεση στην ακτινοβολία εξαιτίας του τρόπου ζωής ή εργασίας, την τάση του δέρματος να κάνει ελίτσες, θα πρέπει όλοι οι σπίλοι να παρακολουθούνται από τον ίδιο γιατρό. Επίσης, οι γυναίκες, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας, θα πρέπει πάντα, ούτως ή άλλως, να κάνουν το τεστ Παπανικολάου, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση του μελανώματος στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων, εσωτερικών και εξωτερικών.

Δωρεάν εξέταση, εκτίμηση και χαρτογράφηση σπίλων

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, το ιατρείο μου παρέχει για δέκατη συνεχή χρονιά δωρεάν εξέταση σπίλων κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο.

Η κοινωνική αυτή δράση πηγάζει από την πεποίθησή μου ότι «H πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» και πως όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια δωρεάν εξέταση, εκτίμηση και χαρτογράφηση τυχόν δερματικών αλλοιώσεων.

Είναι σημαντικό, για όλους μας, ζώντας σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετούς μήνες, να διατηρήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και να προστατευτούμε από τους κινδύνους που συνοδεύουν την έκθεση μας σε αυτόν. Κάθε χρόνο, αρκετοί συνάνθρωποι μας συνεχίζουν να ζουν και να παραμένουν υγιείς χάρη σε μία απλή προληπτική εξέταση.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το ιατρείο μου στο τηλέφωνο 210-2235410 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.


* Ο Νεκτάριος Ντουντουλάκης, Πλαστικός-Επανορθωτικός Χειρουργός είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza». Εκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής στη Ρώμη«Center of Aesthetic Plastic Surgery – Carlo Gasperoni MD»καθώς και στο Διεθνές Ογκολογικό Ινστιτούτο«Istituto Οncologico Internazionale Veronesiperi Tumoriela Ricostruzione del Seno»για τον καρκίνο του μαστού και την αποκατάστασή του στο Μιλάνο δίπλα στον παγκοσμίου φήμης ιατρό ογκολόγο και υποψήφιο για το βραβείο ΝόμπελDr. Umberto Veronesi.

health.in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024