Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να αποφύγετε καούρα και δυσπεψία στις καλοκαιρινές διακοπές

Πώς να αποφύγετε καούρα και δυσπεψία στις καλοκαιρινές διακοπές

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν το καλοκαίρι, γιατί μεταξύ άλλων, δεν χρειάζεται καμιά δικαιολογία για να ανάψουμε το μπάρμπεκιου ή να απολαύσουμε την απίθανη γεύση κάποιου παγωτού. Κάποια όμως τρόφιμα που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο, δεν είναι τα πιο κατάλληλα εάν πάσχουμε από καούρα και δυσπεψία.

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν το καλοκαίρι, γιατί μεταξύ άλλων, δεν χρειάζεται καμιά δικαιολογία για να ανάψουμε το μπάρμπεκιου ή να απολαύσουμε την απίθανη γεύση κάποιου παγωτού. Κάποια, όμως, τρόφιμα που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο, δεν είναι τα πιο κατάλληλα εάν πάσχουμε από καούρα και δυσπεψία.

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» εντοπίζει μερικά καλοκαιρινά φαγητά, που πιθανόν προκαλούν καούρα και δυσπεψία και προτείνει κάποιες νόστιμες εναλλακτικές λύσεις.

Φαγητό στα κάρβουνα

Η επιλογή είναι τεράστια αλλά εάν πάσχετε από καούρα ή δυσπεψία, αγαπημένα φαγητά, όπως μπιφτέκια και λουκάνικα που είναι τρόφιμα με πολλά λιπαρά καλό είναι να τα αποφύγετε ή να αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε τις πικάντικες γεύσεις και μην προσθέτετε καυτερή σάλτσα.

Θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε ψάρια και θαλασσινά, όπως ψητό λαβράκι, σκουμπρί, τσιπούρα, σαρδέλες ή χτένια κ.α. και να τα συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.

Milkshakes και παγωτό

Το καλοκαίρι δεν θα ήταν καλοκαίρι χωρίς milkshakes και απολαυστικά παγωτά. Αλλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η κρέμα και το γάλα, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι γνωστοί παράγοντες για καούρα και δυσπεψία. Ζητάτε, λοιπόν, μικρές μερίδες π.χ. μία μπάλα παγωτού αντί για δύο.

Μπύρες και αφρώδεις οίνοι

Η μπύρα και τα αφρώδη αλκοολούχα ποτά θεωρούνται ιδανικά για να σας δροσίσουν κατά τη διάρκεια μιας ωραίας ζεστής μέρας ή νύκτας, όμως, μπορεί να προκαλέσουν και αυτά καούρα και δυσπεψία. Γι’ αυτό προτιμήστε κάποιο χυμό ή μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει ο σφιγκτήρας στη βάση του οισοφάγου και να αφήσει το γαστρικό οξύ να παλινδρομήσει πιο εύκολα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καούρα και δυσπεψία.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα:

  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες για περίπου 2 ώρες μετά το φαγητό.
  • Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ.
  • Μειώστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αεριούχων και αλκοολούχων ποτών (κυρίως μπύρας).
  • Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες και μασάτε αργά.

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα και τα συμπτώματα επιμένουν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε γαστρεντερολόγο.

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες καλοκαιρινές γεύσεις, προσέχοντας όμως να μην καταναλώνετε τρόφιμα που πιθανόν να δημιουργήσουν καούρα και δυσπεψία.

Καλές διακοπές!

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024