Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Το 1/3 το πληθυσμού παγκόσμια πάσχει από πρόβλημα του πεπτικού συστήματός του με τα πιο συχνό να είναι η καούρα και η δυσπεψία, τα οποία δημιουργούνται ακόμα και εάν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Το 1/3 το πληθυσμού παγκόσμια πάσχει από πρόβλημα του πεπτικού συστήματός του με τα πιο συχνό να είναι η καούρα και η δυσπεψία, τα οποία δημιουργούνται ακόμα και εάν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Βασική αιτία για την εμφάνιση καούρας και δυσπεψίας, είναι το Acid Pocket ή αλλιώς Θύλακας Οξέος. Το Acid Pocket είναι μία περιοχή με υψηλή οξύτητα που δημιουργείται μεταγευματικά κάτω ακριβως από τον οισιφάγο και πάνω από την επιφάνεια των τροφών. Το acid pocket λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος και διατηρείται εκεί για περίπου 90 λεπτά.

«Το Acid Pocket, δημιουργείται σε όλους τους ανθρώπους όμως παρατηρήθηκε ότι στα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ο θύλακας αυτός είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους» εξηγεί ο Εμμανουήλ Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, διευθυντής στο Β’ Γαστρεντερολογικό Τμήμα Επεμβατικής Ενδοσκόπησης του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Τι πρέπει όμως να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος;

  1. Διακόψτε το κάπνισμα.
  2. Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ.
  3. Καταναλώνετε πολλά υγρά.
  4. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας.
  5. Μειώστε την ποσότητα λίπους που λαμβάνετε στα γεύματα.
  6. Μειώστε την ποσότητα των γευμάτων.
  7. Μην ξαπλώνετε στον κρεβάτι αμέσως μετά το γεύμα.
  8. Προσπαθείστε να μην τρώτε βιαστικά, καθώς η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα μας. Τρώτε αργά και μασάτε καλά κάθε μπουκιά.
  9. Βάλτε την άσκηση στη καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να ασκείστε ήπια τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.

Αν χρειαστεί μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα, όπως τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs).

«Η νέα πρόταση, όμως, στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας, είναι τα κατασταλτικά της παλιδρόμησης. Τα φάρμακα αυτά δημιουργούν μια προστατευτική γέλη που επικαλύπτει το Acid Pocket, αποτρέποντας την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο και για αυτό θα πρέπει να θεωρούνται ως σκευάσματα πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη και η διάρκεια δράσης τους είναι έως και 4 ώρες» εξηγεί ο κ. Συμβουλάκης.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται η λήψη τους πριν την βραδινή κατάκλιση ώστε να επιτυγχάνεται ήρεμος και ποιοτικός ύπνος.

Μάλιστα η κλινική έρευνα έδειξε ότι αν συνδυαστούν τα αλγινικά με τα αντιεκκριτικά φάρμακα (PPIs), τότε εμφανίζουν συνεργική δράση προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου.

Τέλος, ο μη-συστηματικός τρόπος δράσης των αλγινικών τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους, καθώς και ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή.

health.in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024