Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως το στρες εμποδίζει την απώλεια των περιττών κιλών;

Πως το στρες εμποδίζει την απώλεια των περιττών κιλών;

Προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξηγούν πως το στρες μειώνει την ικανότητά μας να χάνουμε βάρος.

Προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξηγούν πως το στρες μειώνει την ικανότητά μας να χάνουμε βάρος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BBA Molecular and Cell Biology of Lipids, ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και κυτταρικές καλλιέργειες και παρατήρησαν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί παραγωγή βητατροφίνης, μιας ορμόνης που αναστέλλει ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην καύση του λίπους.

«Η βητατροφίνη μειώνει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος, γεγονός που υποδεικνύει σχέση μεταξύ χρόνιου στρες και αύξησης του σωματικούς βάρους» εξηγεί ο Δρ Λι-Τζουν Γιανγκ, επικεφαλής ερευνητής.

Αν και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση της βητατροφίνης στο μεταβολισμό του λίπους στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν μειώσουμε το χρόνιο στρες μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, μελέτες έχουν δείξει ότι το ήπιας μορφής στρες ενισχύει μεσοπρόθεσμα τον ανθρώπινο οργανισμό και τον βοηθά να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές.

«Το στρες συντελεί σε συσσώρευση λίπους ή επιβραδύνει τον μεταβολισμό του. Και αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις και να επιδιώκουμε μια ισορροπημένη και ήρεμη ζωή» καταλήγει η ερευνήτρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024