Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσωπο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Peelings

Πρόσωπο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Peelings

Τα peeling αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές διαδικασίες και έχουν ευρεία εφαρμογή σε πολλά αισθητικά και δερματολογικά προβλήματα. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται ελεγχόμενος τραυματισμός στο δέρμα, με την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος.

Τα peeling αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές διαδικασίες και έχουν ευρεία εφαρμογή σε πολλά αισθητικά και δερματολογικά προβλήματα. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται ελεγχόμενος τραυματισμός στο δέρμα, με την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος.

Λόγω του τραυματισμού επάγονται οι μηχανισμοί επούλωσης με αποτέλεσμα την βελτίωση της υφής και του χρώματος του δέρματος ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και μείωση των επιφανειακών ρυτίδων.

Ενδείξεις για την εφαρμογή peeling αποτελούν: η φωτογήρανση, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες (μέλασμα, εφηλίδες, μετα-φλεγμονώδης υπερμελάγχρωση), η ακμή (ουλές ακμής), η ροδόχρου νόσος, οι ακτινικές και σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, οι μυρμηκιές και τα ξανθελάσματα.

Τα χημικά peeling ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το βάθος του τραυματισμού που προκαλείται: Επιφανειακά, μεσαίου βάθους και βαθιά peeling.

Τα επιφανειακά peeling είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και καλά ανεκτά για όλους τους τύπους δέρματος. Οι κύριοι παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τα επιφανειακά peeling είναι: Α-υδρόξυ οξέα (ΑΗΑ) με πιο γνωστό το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ, το διάλυμα Jessner και το τριχλωροξικό οξύ (TCA).
Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε άτομα με ανοικτά τραύματα ή ενεργό λοίμωξη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά από εφαρμογές, συνήθως 2-4 ανά 2-6 εβδομάδες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι.

Η συντήρηση με μια συνεδρία ανά 2-3 μήνες είναι, επίσης, αναγκαία για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Η προετοιμασία μπορεί να γίνει με κρέμες που περιέχουν τρετινοΐνη ή οξέα φρούτων (ΑΗΑs) ή συνδυασμό τρετινοΐνης και ΑΗΑs τουλάχιστον για 3-6 εβδομάδες, με διακοπή 72 ώρες πριν το peeling. Η χρήση ρετινοειδών, ΑΗΑs, αντιοξειδωτικών και λευκαντικών κρεμών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του αποτελέσματος, η εφαρμογή τους μπορεί να αρχίσει 7 ημέρες μετά το peeling, ενώ στο μεσοδιάστημα συνιστάται η χρήση ενυδατικών κρεμών.

Για το μεσαίου βάθους και το βαθύ peeling υπάρχουν απόλυτες και σχετικές αντενδείξεις, όπως κύηση, θεραπεία με ισοτρετινοίνη, ενεργός έρπης, ιστορικό υπερτροφικών ουλών, ανοιχτές πληγές. Οι κύριες ενδείξεις για ένα βαθύ χημικό peeling είναι η φωτογήρανση, οι περιστοματικές ρυτίδες, οι προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και οι ουλές ακμής.

Μετά από ένα επιφανειακό peeling, απαιτείται μόνο καλή ενυδάτωση του δέρματος. Για τα peeling μεσαίου βάθους η περίοδος ανάρρωσης είναι μία εβδομάδα με 10 ημέρες και είναι αναγκαία η θεραπεία με ενυδατικές και επουλωτικές κρέμες για να επιταχυνθεί η διαδικασία της επούλωσης. Τις πρώτες ημέρες καλό είναι να συστήνονται κομπρέσες με φυσιολογικό ορό. Για τα βαθιά peeling απαιτείται φροντίδα για πάνω από 10 ημέρες. Η προστασία από τον ήλιο με αντηλιακά είναι απαραίτητη για όλα τα peeling, για αρκετές εβδομάδες μετά.

Οι επιπλοκές σχετίζονται συνήθως με το βάθος του peeling και είναι συχνότερες στα μεσαίου βάθους και βαθιά peeling. Εμφανίζονται σε μεγάλη συχνότητα στους σκουρόχρωμους φωτότυπους και σε άτομα που δεν λαμβάνουν αντιηλιακή προστασία.

Οι επιπλοκές του peeling διακρίνονται σε άμεσες (μέσα σε λεπτά ή ώρες μετά το peeling) και στις επιβραδυνόμενες. Στις άμεσες συγκαταλέγονται: ο κνησμός, το αίσθημα καύσους, ο ερεθισμός και το έντονο ερύθημα. Οι επιβραδυνόμενες εμφανίζονται ημέρες ή εβδομάδες μετά το peeling και περιλαμβάνουν: λοιμώξεις του δέρματος, ουλές, αλλαγή της υφής του δέρματος, διαταραχές μελάγχρωσης, ακμοειδές εξάνθημα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα χημικά peeling αποτελούν ένα εύχρηστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της υφής του δέρματος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία απολεπιστικών παραγόντων που επιτρέπουν στο δερματολόγο να εξατομικεύσει τη θεραπεία ανάλογα με την κλινική εικόνα του ενδιαφερόμενου.

* Ο Ανάργυρος Κουρής, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος των Κλινικών Μαλλιών Bergmann Kord.

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024