Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τάι-τσι και γιόγκα κάνουν καλό στους ασθενείς με αρθρίτιδα

Τάι-τσι και γιόγκα κάνουν καλό στους ασθενείς με αρθρίτιδα

Το τάι-τσι και η γιόγκα φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, βελτιώνοντας παράλληλα και την ψυχολογία τους, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα British Journal of Sports Medicine και Journal of Rheumatology, αντίστοιχα.

Το τάι-τσι και η γιόγκα φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, βελτιώνοντας παράλληλα και την ψυχολογία τους, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα British Journal of Sports Medicine και Journal of Rheumatology, αντίστοιχα.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την Δρ Νταρλίν Ριντ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, αξιολόγησε και συνέκρινε όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες (24 που αφορούσαν συνολικά 1.584 άτομα, ηλικίας 50 έως 75 ετών) σχετικά με το τάι-τσι και τις επιπτώσεις του στη φυσική κατάσταση του ανθρώπου.

Η μέση διάρκεια των προγραμμάτων τάι-τσι που εξετάστηκαν, ήταν τρεις μήνες, με δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα, διάρκειας μίας περίπου ώρας κάθε φορά.

Η ερευνήτρια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τάι-τσι οδηγεί σε βελτίωση, μερικές φορές μάλιστα σημαντική, στη σωματική κατάσταση και στη μυική δύναμη.

«Όσοι κάνουν τάι-τσι, μπορούν να περπατήσουν πιο γρήγορα και να σκύψουν καλύτερα, μειώνουν τον χρόνο που κάθονται ή σηκώνονται, νιώθουν λιγότερους πόνους οστεοαρθρίτιδας και γενικά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης το τάι-τσι φαίνεται να βοηθά και ορισμένους ασθενείς με παθήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς, ακόμη και με καρκίνο του μαστού», εξηγεί η Δρ Ριντ.

Και προσθέτει ότι «το τάι-τσι όχι μόνο πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο από όσους έχουν χρόνια αρθρίτιδα, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να συνταγογραφείται ιδίως από τους ορθοπεδικούς, όπως και η φυσικοθεραπεία».

Το τάι-τσι είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική, που χαρακτηρίζεται από αργές, απαλές και ρέουσες κινήσεις, οι οποίες βελτιώνουν την αντοχή, την ισορροπία και την αναπνοή, διευκολύνοντας τη χαλάρωση του σώματος και του νου.

Σε μια δεύτερη μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ, οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σούζαν Μπάρτλετ των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και ΜακΓκιλ, πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σχετικά με τα αποτελέσματα της γιόγκα στην αρθρίτιδα.

Συμμετείχαν 75 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έκανε γιόγκα επί δύο μήνες (δύο φορές την εβδομάδα) και η άλλη όχι. Η σωματική και ψυχική κατάσταση των ασθενών αξιολογήθηκε στην αρχή και στο τέλος της έρευνας.

Όσοι είχαν κάνει γιόγκα, ανέφεραν βελτίωση της τάξης του 20% στους πόνους, στην ενέργεια που ένιωθαν, στην ψυχική διάθεση και γενικά στη σωματική ευεξία, έχοντας πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες και όρεξη να κάνουν εργασίες στο σπίτι ή στη δουλειά τους. Η ταχύτητα βαδίσματος επίσης αυξήθηκε, ενώ οι βελτιώσεις ήταν ακόμη αισθητές εννέα μήνες αργότερα.

Οι ερευνητές δαβεβαιώνουν ότι η γιόγκα είναι ασφαλής για όσους έχουν αρθρίτιδα, ιδίως αν κανείς ξεκινά με ήπιες ασκήσεις. Επίσης, επεσήμαναν ότι οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, παράλληλα με την γιόγκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου ένας στους πέντε ενήλικες έχει κάποιας μορφής αρθρίτιδα (οι πιο πολλοί πριν τα 65 τους). Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αν ο ασθενής δεν παραμένει σωματικά δραστήριος. Όμως, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών παραμένουν αδρανείς, πράγμα που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Από την άλλη, στις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και στην Ευρώπη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη γιόγκα, στο τάι-τσι και σε άλλες ανατολικές πρακτικές για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024