Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο ασφαλής είναι η μακροχρόνια χρήση του Βotox;

Πόσο ασφαλής είναι η μακροχρόνια χρήση του Βotox;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογικής Χειρουργικής που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, η χρήση της τβοτουλινική τοξίνη ή αλλιώς Botox, ακόμη και για χρονικό διάστημα άνω των δέκα ετών, είναι το ίδιο αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής. Για τους υποτιθέμενους κινδύνους από το Βotox και για το τι τελικά ισχύει και υπό ποιες προϋποθέσεις, μίλησε στο in.gr ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογικής Χειρουργικής που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, η χρήση της τβοτουλινική τοξίνη ή αλλιώς Botox, ακόμη και για χρονικό διάστημα άνω των δέκα ετών, είναι το ίδιο αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής. Για τους υποτιθέμενους κινδύνους από το Βotox και για το τι τελικά ισχύει και υπό ποιες προϋποθέσεις, μίλησε στο in.gr ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης*.

Κύριε Γαϊτάνη, το Botox έχει βρεθεί στο στόχαστρο κατηγορούμενο για διάφορες παρενέργειες. Μπορείτε να μας πείτε, τελικά τι ισχύει και τι όχι;

Όντως, το Βotox κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του, όπως π.χ. πρόκληση λοιμώξεων από τις βελόνες, επιτάχυνση της γήρανσης ειδικά στις νεαρές ηλικίες, ατροφία των μυών του προσώπου, πτώση βλεφάρου, δημιουργία εικόνας προσώπου αφύσικα «παγωμένη», μικρή διάρκεια. Όμως, όπως έχει αποδειχτεί μέσα από νεότερες διεθνείς μελέτες, είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία, ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση, ενώ προσφέρει αποτελεσματική απάλειψη των ρυτίδων του προσώπου, χωρίς παραμορφώσεις όταν εφαρμόζεται από έμπειρους ειδικούς. Επίσης παραμένει ασφαλές, ακόμη και όταν συνδυάζεται μαζί με άλλες αισθητικές θεραπείες όπως για παράδειγμα το λίφτινγκ.

Διακόπτοντας το Botox οι ρυτίδες γίνονται χειρότερες από πριν;

Το ακριβώς αντίθετο. Με την μακροχρόνια χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, επιτυγχάνουμε οι ρυτίδες του προσώπου να επανέλθουν λιγότερο έντονες και το δέρμα να διατηρήσει κατά ένα ποσοστό την φρεσκάδα του ακόμα και χρόνια μετά την τελευταία εφαρμογή. Έτσι όταν χρειαστεί επανάληψη, μετά από μακρύ διάστημα διακοπής, ο ενδιαφερόμενος για ένα εξίσου φυσικό αποτέλεσμα, χρειάζεται όλο και λιγότερες ποσότητες υλικού, καθώς και στη συνέχεια πιο αραιές συνεδρίες.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται το Botox;

Αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαριά μυασθένεια (Μyasthenia Gravis). Επίσης καλό είναι ν’ αποφεύγεται από γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν το επιχειρήσουμε;

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και μικρής διάρκειας, όπως ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση, και όλες είναι αναστρέψιμες. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για ένα φυσικό και ασφαλές αποτέλεσμα είναι το Βotox να εφαρμόζεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό-μέλoς της Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών.


πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024