Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθήματα σωστής συμπεριφοράς των παιδιών κάτω από τον ήλιο

Μαθήματα σωστής συμπεριφοράς των παιδιών κάτω από τον ήλιο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δέρμα των βρεφών και των παιδιών είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο από το δικό μας, με αποτέλεσμα τα παιδιά και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ακτίνες UV. Γνωρίζουμε, όμως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα προστατέψουμε;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δέρμα των βρεφών και των παιδιών είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο από το δικό μας, με αποτέλεσμα τα παιδιά και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ακτίνες UV. H La Roche-Posay στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει για την ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος εξηγεί ότι το 35% των καρκίνων του δέρματος στην πραγματικότητα δημιουργούνται από μια προϋπάρχουσα ελιά*, είναι επομένως πολύ σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον ήλιο για να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση νέων ελιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος στο μέλλον.

Γνωρίζουμε, όμως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα προστατέψουμε;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Ελλάδα σε συνεργασία με την La Roche-Posay, οι ελληνίδες μητέρες σε ποσοστό 78% φοβούνται τον ήλιο και τους κινδύνους που απορρέουν απ’ αυτόν. Γι’ αυτό αναζητούν την απόλυτη προστασία και τη μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά τους.

Ξεκινούν λοιπόν τη χρήση αντηλιακών προϊόντων στα παιδιά από νωρίς την Άνοιξη και συνεχίζουν μέχρι και το Φθινόπωρο. Οι περισσότερες μητέρες επιλέγουν αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 50+, ενώ το 97% επιζητά η σύνθεση του προϊόντος να είναι δερματολογικά ελεγμένη.

Ωστόσο, μεγάλη σημασία έχει να κατανοήσει και το ίδιο το παιδί τους κινδύνους που απορρέουν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ώστε να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του.

Μαθήματα αντηλιακής συμπεριφοράς

Εξηγήστε στα παιδιά ότι, επειδή η επιδερμίδας τους αναπτύσσεται διαρκώς, είναι ανώριμη και συνεπώς πιο ευάλωτη στη δριμύτητα του ήλιου. Επίσης είναι πιο λεπτή και άρα πιο ευάλωτη σε βαθιές κυτταρικές βλάβες.

Συγκεκριμένα, το μελαγχρωστικό σύστημα του παιδιού δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο, δεν διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας (το οποίο, στους ανήλικες, συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV). Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα, τις κυτταρικές βλάβες και τη θερμοπληξία.

Αναλογιστείτε ότι, στις διακοπές, το ένα τρίτο των παιδιών περνούν κατά μέσο όρο 15 ώρες την εβδομάδα με τα μαγιώ τους και αυτό είναι εξαιρετικά πολύ. Ιδιαίτερα, αν σκεφτούμε ότι το νερό και η άμμος αντανακλούν το 30% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Μάλιστα, στις ηλικίες αυτές, τα παιδιά δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο. Το αποτέλεσμα: απλώς εκφράζουν την ενόχλησή τους όταν το κακό έχει ήδη γίνει.

Γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται πλήρως από τον ήλιο, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες.

Μάθετε, λοιπόν, στα παιδιά να αποφεύγουν το μεσημεριανό ήλιο. Μεταξύ 12:00 μ.μ. και 16:00 μ.μ. οι ακτίνες UV είναι πολύ επικίνδυνες. Δείξτε στα παιδιά πώς να διαβάζουν τη σκιά τους: όταν είναι μικρότερη από αυτά, είναι η ώρα που θα πρέπει να αποφύγουν τον ήλιο.

Βοηθήστε τα να κατανοήσουν ότι, πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι μόνο στην παραλία που τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στο έντονο φως του ήλιου, αλλά επίσης στο πάρκο και στη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων: θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν μέγιστη αντηλιακή προστασία.

Θυμίστε τους ότι πρέπει να επαναλαμβάνουν συχνά τη εφαρμογή του αντηλιακού τους. Ένας υψηλός δείκτης προστασίας δεν προσφέρει απεριόριστη προστασία. Για να διατηρηθεί μια αποτελεσματική προστασία, το αντηλιακό θα πρέπει να απλώνεται ξανά, γενναιόδωρα, κάθε 2 ώρες και μετά από το κολύμπι και το σκούπισμα με πετσέτα.

Τέλος, διδάξτε τα να φορούν πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και κατάλληλα ρούχα όταν βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. Είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στις ακτίνες UV.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για την ενημέρωση και σωστή συμπεριφορά κάτω από τον ήλιο στο www.larocheposay.gr/skinchecker

* Syndicat National des Dermatologues-Vénérologues

health.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024