Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο έντονος ρυθμός ζωής δημιουργεί κοιλιακό και επιγαστρικό πόνο

Ο έντονος ρυθμός ζωής δημιουργεί κοιλιακό και επιγαστρικό πόνο

Ο κοιλιακός και ο επιγαστρικός πόνος (στομαχικές κράμπες), που εκδηλώνεται μόνος του ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, μπορεί να οφείλεται στο έντονο στρες και την πίεση που όλοι βιώνουμε και μπορεί να δημιουργήσει κακή ψυχολογική διάθεση.

Ο κοιλιακός και ο επιγαστρικός πόνος (στομαχικές κράμπες), που εκδηλώνεται μόνος του ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, μπορεί να οφείλεται στο έντονο στρες και την πίεση που όλοι βιώνουμε και μπορεί να δημιουργήσει κακή ψυχολογική διάθεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους πάσχοντες με κοιλιακό ή και επιγαστρικό πόνο, τον θεωρεί ιδιαίτερα ενοχλητικό ακόμα και όταν κάνει κάποιες απλές καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης πιστεύει ότι ο πόνος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του, αφού είτε αναγκάζεται να αλλάξει ή να ακυρώσει κοινωνικές υποχρεώσεις είτε αναγκάζεται να απουσιάζει συχνά από την εργασία τους λόγω αυτού του προβλήματος.

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι χρειάζεστε ιατρική συμβουλή αν ο πόνος :

  • Είναι σοβαρός και επιδεινώνεται
  • Συνοδεύεται από απώλεια βάρους
  • Συνοδεύεται από αιμορραγία από το έντερο
  • Συνοδεύεται από δυσκολία στην κατάποση
  • Συνοδεύεται από επίμονους εμέτους

Για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα, υπάρχουν δοκιμασμένες και ασφαλείς θεραπείες με σπασμολυτικά φάρμακα, όπως η υοσκιναμίνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ξένων και ελληνικών ερευνών, τις περισσότερες φορές (62%), το σύμπτωμα θεραπεύεται με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής ουσίας. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει σημαντικά (83%) στις ηλικίες 25-34. Σε αντίθεση με τα αντιφλεγμονώδη, η υοσκιναμίνη δεν δημιουργεί παρενέργειες και προσφέρει άμεση ανακούφιση.

Η υοσκιναμίνη, για περισσότερα από 50 χρόνια, είναι ένα καταξιωμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό σπασμολυτικό για την ανακούφιση από τη δυσφορία και τον πόνο στο γαστρεντερικό σωλήνα. Με τη μοναδική, στοχευμένη δράση της η οποία ξεκινά 15 λεπτά από την λήψη, χαλαρώνει τους συσπώμενους μύες του πεπτικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας την αιτία του πόνου αντί απλώς να τη συγκαλύπτει.

Αν με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν παρατηρήσετε κάποια βελτίωση ή έχετε σημάδια επιδείνωσης, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας.

Επιπρόσθετα, καλό θα είναι γενικά:

  • Να ελαχιστοποιήσετε το στρες στην καθημερινότητά σας
  • Να βάλετε την άσκηση στις ζωή σας. Δρα εναντίον του στρες
  • Να κάνετε θετικές σκέψεις
  • Να προσπαθήσετε να αποφεύγετε τροφές με υψηλά λιπαρά ή τροφές ερεθιστικές για το στομάχι όπως τα τηγανητά φαγητά και τα μπαχαρικά ή τροφές που ξέρετε ότι θα σας προκαλέσουν πόνο
  • Να πίνετε πολύ υγρά για να βοηθήσετε τον οργανισμό να ενυδατωθεί.

* Ο Γιώργος Καραμανώλης, είναι Λέκτορας Γαστρεντερολογίας, στην Β’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου «Αρεταίειο».

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024