Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεανικό και υγιές πρόσωπο: Οι κατάλληλες θεραπείες για κάθε ηλικία

Νεανικό και υγιές πρόσωπο: Οι κατάλληλες θεραπείες για κάθε ηλικία

Για όσους από εμάς επιζητούμε μια ανανέωση της επιδερμίδας μας με το πέρας του καλοκαιριού πρέπει καταρχήν να γνωρίζουμε που στοχεύουμε.

Για όσους από εμάς επιζητούμε μια ανανέωση της επιδερμίδας μας με το πέρας του καλοκαιριού πρέπει καταρχήν να γνωρίζουμε που στοχεύουμε. Ο έντονος ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες, και η θάλασσα αφυδατώνουν το δέρμα, και σε βάθος χρόνου προκαλούν την λεγόμενη φωτογήρανση. Αυτό συνεπάγεται μια ήπια χρόνια φλεγμονή στο δέρμα, δυσχρωμίες όπως πανάδες, διαταραχή στη δομή κολλαγόνου και ελαστίνης και τελικά πρόωρη γήρανση. Στα πιο νεανικά δέρματα παρατηρείται και μια επιδείνωση της ακμής.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Για νεανικά δέρματα με τάση ακμής συστήνω μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου κάποιες συνεδρίες με χημικά πίλιγκ. Τα πίλιγκς ανανεώνουν τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος με αποτέλεσμα να δείχνει πιο φωτεινό. Επίσης υπάρχουν ειδικά πίλγκς που βοηθούν στην θεραπεία της ακμής. Προτείνω να γίνεται καθαρισμός προσώπου με υγρό gel για νεανικά δέρματα και χρήση ειδικής ενυδατικής κρέμας που δεν επιδεινώνει την ακμή. Μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής γλυκονικός ψευδάργυρος για την βελτίωση του δέρματος. Σε έντονη ακμή θα χρειαστεί ίσως συμβουλή ειδικού.

Για τα πρώτα σημάδια του χρόνου στο δέρμα προτείνω τη μεσοθεραπεία με πολυβιταμίνες και άλλα ενυδατικά μόρια. H μεσοθεραπεία αποτελεί τεχνική μικροέγχυσης συστατικών στην επιδερμίδα με εφαρμογές στην αντιγήρανση σε πρόσωπο και σώμα. Η επιλογή των συστατικών βασίζεται στις ανάγκες του κάθε δέρματος. Έτσι μπορούμε να επέμβουμε στην σφριγηλότατα του δέρματος, στην φωτογήρανση αλλά και σε περιπτώσεις κυτταρίτιδας στο σώμα.

Για ήπια αντιγήρανση θα μπορούσε να εφαρμοστεί επίσης fractional laser για τη διέγερση κολλαγόνου στο δέρμα ή και η τεχνική microneedling για ανανέωση της επιδερμίδας. Η τεχνική microneedling έγκειται στην εφαρμογή μικροβελόνων επάνω στην επιδερμίδα με τις ρυτίδες ή και τις ουλές και την πρόκληση μικροτραυματισμού. Εν συνεχεία με την επούλωση του δέρματος ανανεώνεται και η επιδερμίδα μας. Για τις έντονες ρυτίδες έκφρασης τέλος συστήνεται και το Botox.

Σε πολύ ώριμα δέρματα και για τις βαθιές ρυτίδες έχουν θέση τα ενέσιμα εμφυτεύματα. Επίσης προτείνεται το PRP ή αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου. Κατά τη θεραπεία αυτή συλλέγεται πλάσμα από τον ίδιο τον ασθενή με ειδική τεχνική και εφαρμόζεται στην επιδερμίδα. Μειώνει τα σημάδια από τον ήλιο και δρα ανιγήραντικά.

Εάν παρατηρούμε πανάδες στο πρόσωπο ή τα χέρια ως αποτέλεσμα έκθεσης στον ήλιο μια θεραπεία με άμεσα αποτελέσματα που μπορεί να εφαρμόσει ο δερματολόγος είναι η κρυοθεραπεία. Σε αυτήν εφαρμόζεται συνήθως υγρό άζωτο υπό την μορφή σπρέι επί της βλάβης.

Τέλος, στη γενική καλή υγεία του σώματος θα συμβάλει μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και η λήψη κάποιων αντιοξειδωτικών βιταμινών. Τέτοιες είναι η βιταμίνες Α, Ε και C το β-καροτένιο, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, οι φαινόλες και το συνένζυμο Q 10.

* Η Έλλη Στεφανάδη, είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Κλινικής Mαλλιών Bergmann Kord και του Kurland Spa.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024