Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το τρέξιμο προάγει τη μακροζωία

Το τρέξιμο προάγει τη μακροζωία

Ακόμη και πέντε λεπτά τρέξιμο σε καθημερινή βάση είναι ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Ακόμη και πέντε λεπτά τρέξιμο σε καθημερινή βάση είναι ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Μάλιστα, το τρέξιμο ωφελεί εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Καρδιολογίας «Carver» του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής τον Δρ Ντακ-Τσουλ Λι, υποστηρίζουν ότι ασχέτως με το πόσο γρήγορα ή για πόση ώρα μπορεί να τρέξει κανείς, η συγκεκριμένη μορφή σωματικής άσκησης συντελεί στη μακροζωία προσθέτωντας χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 55.000 άτομα, 18-100 ετών για μια περίοδο 15 ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και τη μακροζωία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκαν 3.413 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.217 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 24% είχε τη συνήθεια να τρέχει στον ελεύθερο χρόνο του.

Από την επεξεργασία των στοιχείων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι έτρεχαν είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσους δεν έτρεχαν. Επίσης, το τρέξιμο προσέθετε κατά μέσο όρο τρία χρόνια επιπλέον ζωής.

Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός ότι ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου προέκυπτε ακόμη και από την ενασχόληση με το τρέξιμο, μια με δύο φορές την εβδομάδα και για αποστάση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων. Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μειωμένη θνησιμότητα απολάμβαναν τόσο εκείνοι που έτρεχαν λιγότερο από μια ώρα ανά εβδομάδα, όσο και εκείνοι που έτρεχαν περισσότερες από τρεις.

Πάντως, το μεγαλύτερο όφελος αποκόμιζαν όσοι έτρεχαν συστηματικά περισσότερα από έξι χρόνια, με 50% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια και 29% από άλλες αιτίες.

«Το τρέξιμο μπορεί να αποτελεί καλύτερη επιλογή άσκησης ιδίως για τους υγιείς ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Φέρνει παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερα, οφέλη από άποψη θνησιμότητας μέσα σε μόνο πέντε έως δέκα λεπτά, σε σύγκριση με 15 – 20 λεπτά κάποιας άλλης καθημερινής, μέτριας έντασης, σωματικής άσκησης, την οποία μάλιστα πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τους τρώει πολύ χρόνο», σχολιάζει ο Δρ Λι.

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024