Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλλεργίες: Γνωρίζετε ότι επηρεάζουν και το δέρμα σας;

Αλλεργίες: Γνωρίζετε ότι επηρεάζουν και το δέρμα σας;

Οι αλλεργίες είναι από τις παθήσεις που παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στις σύγχρονες κοινωνίες. Τα κρούσματα αλλεργικών εκδηλώσεων έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και βρίσκονται στην 4η θέση παγκοσμίως της λίστας με τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις.

Οι αλλεργίες είναι από τις παθήσεις που παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στις σύγχρονες κοινωνίες. Τα κρούσματα αλλεργικών εκδηλώσεων έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και βρίσκονται στην 4η θέση παγκοσμίως της λίστας με τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις.

Οι αλλεργίες προκαλούνται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια, κατά τα άλλα αβλαβή ουσία, του περιβάλλοντος και οι πιο συνηθισμένες είναι:

  • Η αλλεργική ρινίτιδα
  • Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα
  • Η κνίδωση και το αγγειοοίδημα
  • Τα δερματικά εξανθήματα
  • Το άσθμα
  • Οι τροφικές αλλεργίες
  • Η αλλεργία στο τσίμπημα υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών)
  • Η αναφυλαξία

Σύγχρονος τρόπος ζωής και αλλεργίες
Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν στην αύξηση των αλλεργιών.

  • Η εύκολη χρήση αντιβακτηριδιακών καθαριστικών

Αλλοιώνει την επαφή του ανθρώπου με τα οικεία μικρόβια με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εκλαμβάνει ως εχθρό ακόμη και «αθώα» στοιχεία, όπως η σκόνη του σπιτιού, η γύρη, το γρασίδι.

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η εκδήλωση αλλεργιών είναι πιο συχνή σε ενηλίκους και παιδιά που ζουν κοντά σε δρόμους ευρείας κυκλοφορίας, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καυσαερίου, των ρύπων και των μικροσωματιδίων του αέρα.

  • Η επιβάρυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

Η εσωτερική ατμόσφαιρα γίνεται ξηρή στους κλειστούς χώρους, λόγω του κλιματιζόμενου αέρα, ή εμφανίζει υγρασία όταν δεν αερίζεται σωστά. Έτσι τα έπιπλα, οι τοίχοι και οι μοκέτες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα, τη μούχλα, τους μύκητες και τα αλλεργιογόνα των κατοικιδίων.

  • Οι αιφνίδιες κλιματικές αλλαγές

Οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και η υπερβολική και απότομη έκθεση στον ήλιο επιβαρύνουν το δέρμα και το καθιστούν πιο ευάλωτο στην εκδήλωση αλλεργιών.

Πως οι αλλεργίες επηρεαζουν το δέρμα
Το δέρμα μας αποτελεί «ασπίδα» προστασίας. Το 74% των αλλεργιών εκδηλώνονται πρώτα στο δέρμα. Το δέρμα μας είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού ενάντια στις προκλήσεις του περιβάλλοντος και έτσι, όταν διατηρείται ακέραιο, είναι και υγιές. H ακεραιότητά του διαταράσσεται τόσο από τη δράση ρύπων, χημικών και ερεθιστικών σαπουνιών, και τη μειωμένη και λανθασμένη χρήση προϊόντων περιποίησης και καθαρισμού.

Πώς ξεκινούν τα αλλεργικά νοσήματα;
Το διαταραγμένο δέρμα παύει να λειτουργεί σαν «ασπίδα», απέναντι σε μικροοργανισμούς και αλλεργιογόνα. Αυτή είναι η αρχή για την εκδήλωση ξηρού, ευαίσθητου ατοπικού δέρματος, την έναρξη φλεγμονής και τη σταδιακή εμφάνιση αλλεργιών. Στο δέρμα εκδηλώνονται ερεθισμοί, κοκκινίλες, οίδημα, κνησμός, αίσθηση καύσου.

Πώς εξελίσσονται τα αλλεργικά νοσήματα;
Τα αλλεργικά νοσήματα αφορούν κυρίως σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Άτομα με ένα ατοπικό/αλλεργικό νόσημα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν, στη συνέχεια, ένα δεύτερο ή και τρίτο. Αυτό θα συμβεί γιατί η συνεχής ενεργοποίηση της ανοσολογικής αντίδρασης από το διαταραγμένο δέρμα συμπαρασύρει και άλλες οργανικές αντιδράσεις όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

Καλλυντικά και αλλεργίες
Η συνεχής και σωστή φροντίδα του δέρματος με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων, αποτελεί κύριο μέλημά μας για να διατηρείται η ακεραιότητά του και να αποτρέπεται η εξέλιξη αλλεργικών αντιδράσεων.
Στις γυναίκες με ευαίσθητο και με τάση για αλλεργία δέρμα είναι αυξανόμενη η εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων όπως η περιοφθαλμική, η περιστοματική, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του προσώπου δερματίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, σε συνδυασμό με τη χρήση καλλυντικών που επιβαρύνουν και ερεθίζουν το δέρμα.
Τα σύγχρονα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν συχνά ένα αριθμό από συστατικά όπως συντηρητικά, paraben, χρωστικές, νικέλιο, αρώματα αναγκαία για τις καλλυντικές ιδιότητες αλλά πιθανά αλλεργιογόνα για το ευαίσθητο με προδιάθεση για αλλεργία δέρμα.

Πρόληψη και προστασία
Προτιμάτε εξειδικευμένα προϊόντα με αγνές συνθέσεις και με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό συστατικών, σε όλα τα στάδια της φροντίδας.
Δοκιμάζετε τα καλλυντικά σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, πριν την κανονική τους χρήση.
Διακόπτετε άμεσα τη χρήση προϊόντων που υποψιάζεστε ότι σας δημιούργησαν κάποια αλλεργική αντίδραση. Τις περισσότερες φορές δεν αποδίδουμε τον ερεθισμό στο καλλυντικό και επιμένουμε στη χρήση του, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της δερματικής βλάβης.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024