Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα παιδιά μας «δείχνουν» το δρόμο της υγιεινής διατροφής

Τα παιδιά μας «δείχνουν» το δρόμο της υγιεινής διατροφής

Ενώ σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η παχυσαρκία έχει πλέον εδραιωθεί μεταξύ των ενηλίκων, τα παιδιά αποτελούν μια ομάδα που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την επιδημία παχυσαρκίας στο μέλλον, υποστηρίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, James O. Hill.

Ενώ σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η παχυσαρκία έχει πλέον εδραιωθεί μεταξύ των ενηλίκων, τα παιδιά αποτελούν μια ομάδα που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την επιδημία παχυσαρκίας στο μέλλον, υποστηρίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, James O. Hill.

Κατά τη διάρκεια του 20ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία (ECO 2013) στο Λιβερπουλ, της Μ. Βρετανίας συναντήσαμε τον Δρ Hill και μάθαμε πως μπορούμε να κάνουμε πράξη την θεωρία του για «Μικρές αλλαγές, για μεγάλες διαφορές: Μια καινοτόμος προσέγγιση για επιτυχημένη απώλεια βάρους».

Επενδύοντας στο μέλλον των παιδιών
«Στις ΗΠΑ, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ακριβώς αυτό τον στόχο, να αναχαιτίσουμε τον κύμα της παχυσαρκίας, επιμορφώνοντας τα παιδιά. Έχουμε, λοιπόν, εστιάσει σε μαθητές που φοιτούν στην Ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και αντί να τους λέμε τι να τρώνε, τα βοηθάμε να σκεφτούν ‘έξυπνα’ ώστε να κάνουν τις δικές τους διατροφικές επιλογές. Για παράδειγμα, τους λέμε πώς θερμίδες έχει μια μερίδα τηγανητές πατάτες και αφήνουμε τα παιδιά να σκεφτούν αν θέλουν να τις φάνε ή όχι.

Αντί λοιπόν να απαγορεύουμε στους μαθητές κάποιες διατροφικές ομάδες, τους βοηθάμε να είναι επιλεκτικοί και να συνδυάζουν σωστά τη διατροφή και τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους. Έτσι λοιπόν, αν μια μέρα έχουν κινηθεί πολύ, δεν υπάρχει πρόβλημα αν θέλουν να φάνε τηγανητές πατάτες ή οτιδήποτε άλλο λιγότερο υγιεινό. Το νόημα της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας είναι να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες που θα τους βοηθούν να κάνουν σωστές επιλογές διαρκώς», εξηγεί ο Δρ Hill.

Πώς θα αναχαιτιστεί το κύμα της παχυσαρκίας όταν εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια ανεκπαίδευτων ενηλίκων, είναι η απορία που μας γεννάται ακούγοντας τον Δρ Hill.

Ο αμερικανός ειδικός μας εξηγεί ότι «μέσω του παιδικού εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά μπορούν να γίνουν ‘οχήματα’ μεταφοράς γνώσης προς τους γονείς. Οι μαθητές μεταφέρουν τη γνώση στο σπίτι και έχει ήδη αποδειχθεί ότι το ‘κόλπο’ πιάνει. Η αντίστοιχη καμπάνια για το κάπνισμα και την ανακύκλωση, στέφθηκαν με τεράστια επιτυχία» σημειώνει ο ερευνητής και συμπληρώνει «πιστεύουμε ότι μέσω των παιδιών μπορούμε να επηρεάσουμε τις διατροφικές επιλογές ολόκληρης της οικογένειας. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα παιδιά θα εξελιχθούν σε έξυπνους καταναλωτές, που θα επιζητούν καλύτερα τρόφιμα. Έτσι σταδιακά η βιομηχανία των τροφίμων θα πειστεί ότι πρέπει να παράγει ‘έξυπνα’ προϊόντα».

Κι ενώ προς το παρόν το παραπάνω σενάριο μοιάζει μακρινό μέλλον, ο Δρ Hill μας επιβεβαιώνει ότι «τελικά δεν απέχουμε πολύ από την πρώτη γενιά έξυπνων καταναλωτών, αφού τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στην Ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, σύντομα θα έχουν αγοραστική δύναμη και θα κάνουν τις δικές τους διατροφικές επιλογές. Κι έχουμε μάλιστα προνοήσει και μέσω του προγράμματος δίνουμε ήδη στα παιδιά κίνητρα για υγιεινές επιλογές. Μέσω μιας εκπτωτικής κάρτας, τα παιδιά για κάθε υγιεινό τρόφιμο που πείθουν τους γονείς τους να αγοράσουν, κερδίζουν πόντους που μεταφράζονται σε έκπτωση για επόμενες υγιεινές επιλογές τους».

Και οι ενδοιασμοί μας κάμπτονται από το γεγονός ότι ο Δρ Hill εφαρμόζει ήδη με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ το πρόγραμμα «America on the Move», μέσω του οποίου χιλιάδες ενήλικοι αμερικανοί έχουν καταφέρει να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους και να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα, κάνοντας κλικ εδώ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024