Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήρθε η Άνοιξη! Ήρθαν και οι αλλεργίες μαζί της...

Ήρθε η Άνοιξη! Ήρθαν και οι αλλεργίες μαζί της…

Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που συνήθως αρχίζει να αλλάζει η διάθεσή μας προς το καλύτερο. Όχι όμως και γι’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από τις εαρινές αλλεργίες. Καθώς τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν και η γύρη των λουλουδιών «ταξιδεύει» μέσω του αέρα, οι πάσχοντες από αλλεργίες αρχίζουν να υποφέρουν κυρίως από μπούκωμα και φτέρνισμα.

Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που συνήθως αρχίζει να αλλάζει η διάθεσή μας προς το καλύτερο. Όχι όμως και γι’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από τις εαρινές αλλεργίες. Καθώς τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν και η γύρη των λουλουδιών «ταξιδεύει» μέσω του αέρα, οι πάσχοντες από αλλεργίες αρχίζουν να υποφέρουν κυρίως από μπούκωμα και φτέρνισμα.

Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές θεραπείας των ανοιξιάτικων αλλεργιών, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τις αντιμετωπίσετε, από φάρμακα μέχρι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Από τι προκαλούνται οι εαρινές αλλεργίες;
Ο βασικότερος προκλητικός παράγοντας είναι η γύρη, που εκλύεται στον αέρα από τα δέντρα, το γρασίδι, τα λουλούδια και στόχο έχει να γονιμοποιηθεί το φυτικό βασίλειο. Όταν η γύρη εισχωρεί στη ρινική κοιλότητα του ατόμου με αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερ-διεγείρεται.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, λανθασμένα θεωρεί την γύρη ως εχθρό, και απελευθερώνει αντισώματα, ουσίες που συνήθως καταπολεμούν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλους οργανισμούς που προκαλούν προβλήματα υγείας. Τα αντισώματα αυτά επιτίθενται στις αλλεργιογόνες ουσίες, συντελώντας στην έκκριση ισταμινών στο αίμα. Οι ισταμίνες προκαλούν την ρινική καταρροή, τον κνησμό στα μάτια και άλλα αλλεργικά συμπτώματα.

Όπως προαναφέρθηκε, η γύρη «ταξιδεύει» μέσω του αέρα, κάνοντας την καθημερινότητα των πασχόντων από αλλεργίες δύσκολη. Από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης εαρινών αλλεργιών είναι:

Δέντρα

  1. Σημύδα
  2. Φλαμουριά
  3. Λεύκα
  4. Οξιά
  5. Κέδρος
  6. Αμερικανική λεύκα
  7. Κυπαρίσσι
  8. Φτελιά
  9. Λευκή καρυδιά
  10. Άγριο κυπαρίσσι
  11. Σφένδαμνος
  12. Μουριά
  13. Βελανιδιά
  14. Ελιά
  15. Φοίνικας
  16. Πεύκο
  17. Πλάτανος
  18. Ιτιά

Γρασίδια και αγριόχορτα

  1. Ανθόξανθον
  2. Αγριάδα
  3. Δακτυλίς η συνεσπειρωμένη
  4. Καρφοειδές, χλόη λειβαδιού
  5. Αίρα η πολυετής, γρασίδι
  6. Φλέως η λειμώνιος, τριφύλλι
  7. Φραγμίτης ο κοινός, καλάμια
  8. Πόα η λειμώνιος, χλόη
  9. Αγροστίς ανθισμένη
  10. Σοργόν το χαλέπιον
  11. Άγρια βρώμη
  12. Σίκαλις
  13. Ολκός ο μαλλωτός
  14. Βρώμη
  15. Σίτος ήμερος
  16. Αλωπεκή
  17. Πάσπαλον
  18. Τούφα κριθαριού, έλυμος
  19. Κριθάρι
  20. Καλαμπόκι

Τα αλλεργικά συμπτώματα τείνουν να είναι εντονότερα τις ημέρες που έχει αέρα, καθώς η γύρη των φυτών και των δέντρων μεταφέρεται ευκολότερα. Τις βροχερές ημέρες, η γύρη κατακάθεται στο έδαφος και τα συμπτώματα αμβλύνονται.

Αλλεργικά συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα των εαρινών αλλεργιών είναι:

  • ρινική καταρροή
  • δακρύρροια
  • φτέρνισμα
  • βήχας
  • κνησμός στα μάτια και τη μύτη
  • μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Τα αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσθμα, μια πάθηση κατά την οποία οι αεραγωγοί στενεύουν, δυσχεραίνοντας την αναπνοή και συντελώντας τελικά σε βήχα, συριγμό και δύσπνοια.

Πως διαγιγνώσκονται οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Αν δεν έχετε ποτέ διαγνωστεί ιατρικών με εαρινή αλλεργία, αλλά παρατηρείτε ότι τα μάτια και η μύτη σας σάς «τρώνε» και «τρέχουν» κατά τους εαρινούς μήνες, τότε είναι καιρός να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο.

Ο ειδικός θα σας υποβάλλει σε κάποιο δερματικό τεστ, δηλαδή θα σας εγχύσει κάτω από το δέρμα, του μπράτσου σε μικρές δόσεις αραιωμένη ποσότητα αλλεργιογόνου. Αν είστε αλλεργικοί στην ουσία θα σχηματιστεί μια μικρή κοκκινίλα.

Μια άλλη διαγνωστική λύση είναι να υποβληθεί σε τεστ RAST. Πρόκειται για αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει τα επίπεδα των αντισωμάτων σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Αλλά, ακόμη κι αν είστε ευαίσθητοι σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε βήχα ή θα φτερνίζεστε κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή μ’ αυτό.

Υπάρχουν θεραπείες για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Οι αλλεργιολόγοι προτείνουν διάφορα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών της Άνοιξης, με συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα.

Χωρίς συνταγή γιατρού μπορείτε να πάρετε τα ακόλουθα:

  • Αντισταμινικά, που μειώνουν το φτέρνισμα, το μπούκωμα και τον κνησμό μειώνοντας τα επίπεδα των ισταμινών στον οργανισμό.
  • Αποσυμφορητικά, που καθαρίζουν τις ρινικές κοιλότητες από τη βλέννα και ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση και το οίδημα.
  • Συνδυασμό αντισταμινικού-αποσυμφορητικού.
  • Αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι, που ανακουφίζει από το μπούκωμα και καθαρίζει τις αποφραγμένες ρινικές κοιλότητες ταχύτερα από τα από του στόματος αποσυμφορητικά.
  • Χρωμογλυκικό νάτριο σε μορφή ρινικού σπρέι, που συντελεί στην πρόληψη του πυρετού εκ χόρτου, αναστέλλοντας την έκκριση ισταμινών πριν αυτές προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.
  • Ενδοφθάλμιες σταγόνες που ανακουφίζουν από τον κνησμό και τη δακρύρροια.

Αν και είναι εύκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στα παραπάνω φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, είναι καλύτερο να συμβουλευθείτε έναν αλλεργιολόγο για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα αντισταμινικά προκαλούν υπνηλία, άρα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην λήψη τους. Μην χρησιμοποιείτε αντισταμινικά και αποσυμφορητικά για μεγάλο διάστημα, χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Στην περίπτωση που τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι επιβοηθητικά, τότε ο αλλεργιολόγος θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα, ενέσεις ή ακόμη και ανοσοθεραπεία. Τα συνταγογραφούμενα ρινικά σπρέι χωρίς κορτικοστεροειδή μειώνουν την φλεγμονή της μύτης. Οι ενέσεις εκθέτουν τον οργανισμό σταδιακά σε αυξημένες δόσεις αλλεργιογόνου μέχρι την επίτευξη ανοχής. Ανακουφίζουν τα συμπτώματα για μεγαλύτερο διάστημα, από τα ρινικά και από του στόματος σκευάσματα. Αν και δεν είναι κατάλληλες για όλους, οι ενέσεις όταν είναι αποτελεσματικές, μπορούν να σας απαλλάξουν από τα αλλεργικά συμπτώματα για αρκετά χρόνια.

Ορισμένοι πάσχοντες από αλλεργίες στρέφονται στις εναλλακτικές θεραπείες για ανακούφιση, με συγκεχυμένα στοιχεία προς το παρόν για την αποτελεσματικότητά τους:

  • Πετασίνη: Το βότανο πετασίνη ή υβριδική, ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών. Ελβετική μελέτη διαπίστωσε ότι8 είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντισταμινικά στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
  • Κερσετίνη: Το φλαβονοειδές αυτό που εμπεριέχεται σε κρεμμύδια, μήλα και μαύρο τσάι, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει διαπιστωθεί ότι μπλοκάρει την έκκριση των ισταμινών.
  • Τσουκνίδα: Η ρίζα και τα φύλλα της τσουκνίδας έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων αλλά και των προβλημάτων του προστάτη. Αν και μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν τα αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.
  • Ρινικές πλύσεις: Η ρινική έκπλυση με ζεστό νερό, αλάτι και μαγειρική σόδα μπορεί να εκκαθαρίσει τις βλέννες και να ανοίξει τις ρινικές κοιλότητες.

Πάντως να θυμάστε ότι επειδή μια θεραπεία για τις αλλεργίες της Άνοιξης θεωρείται φυσική δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλής. Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες έχουν παρενέργειες ή αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που παίρνετε με συνταγή γιατρού. Πριν επιλέξετε εναλλακτικά μέσα για τις αλλεργίες σας, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Διαχειριστείτε τις εαρινές αλλεργίες
Αν και είναι αδύνατον να απαλλαγείτε από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, ειδικά αν ζείτε κοντά στη φύση, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μετριάσετε το φτέρνισμα, το μπούκωμα και τη δακρύρροια.

Μερικές μικρές αλλαγές είναι επιβοηθητικές:

  • Προσπαθείτε να μένετε σε κλειστούς χώρους, ειδικά τις πρωινές ώρες που τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα
  • Μην ανοίγετε πόρτες και παράθυρα τους εαρινούς μήνες, ώστε τα αλλεργιογόνα να μένουν εκτός σπιτιού. Επίσης ένας ιονιστής αέρα θα σας βοηθήσει σημαντικά.
  • Καθαρίσετε συχνά τα φίλτρα του κλιματισμού στο σπίτι, καθώς επίσης βιβλιοθήκες και άλλα σημεία που συσσωρεύουν σκόνη και γύρη.
  • Λούζετε καθημερινά τα μαλλιά σας, ώστε να απαλλάσσεστε από τη γύρη που συσσωρεύεται εκεί.
  • Σκουπίζετε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα, μέρα παρά μέρα, φορώντας όμως μια χειρουργική μάσκα, αφού το φίλτρο συγκεντρώνει γύρη, μούχλα και σκόνη από τα χαλιά και τα πατώματα.

health.in.gr,WebMD

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024