Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Δισακοδύλη για οριστική ανακούφιση

Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Δισακοδύλη για οριστική ανακούφιση

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα, ή έχει έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 60% υποφέρει για δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα, ή έχει έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 60% υποφέρει για δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Η πιο ευπαθής ομάδα είναι οι γυναίκες με ποσοστό 67% και η τρίτη ηλικία με ποσοστό 47%. Παρά το γεγονός όμως, ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος, αποτελεί «ταμπού» για τους περισσότερους. Ακόμα χειρότερα, οι πάσχοντες από δυσκοιλιότητα πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Παράλληλα, είναι πολλοί λίγοι αυτοί που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, παρόλο που έχει αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά τη δυσκοιλιότητα (υπακτικά).

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους και σε διαφορετικές περιπτώσεις. Μία πολύ συχνή αιτία είναι η αλλαγή της καθημερινότητας και του περιβάλλοντος, όπως κατά τη διάρκεια ταξιδιών. Επίσης σε περιόδους έντονης πίεσης και άγχους είναι πολύ πιθανόν κάποιος να εμφανίσει δυσκοιλιότητα. Ένας άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων που έχουν ως ανεπιθύμητη παρενέργεια τη δυσκοιλιότητα.

Οι γυναίκες είναι η πιο ευπαθής ομάδα, καθότι οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης ή της εμμηνόπαυσης είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τέλος, οι ηλικιωμένοι είναι επίσης ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και λόγω των φαρμάκων που ενδεχομένως να τους χορηγούνται αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος με το πέρασμα των χρόνων.

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα από ότι τα νεαρά άτομα. Αυτό συνίστανται σε πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά, το πεπτικό σύστημα είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει κάποια δυσλειτουργία, καθότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο μειώνεται η λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων υποφέρουν από αρρώστιες που η χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση τους προκαλούν δυσκοιλιότητα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που υποφέρουν από κάποιου είδους αναπηρία, δυσκινητικότητα ή ακόμα και ακινησία, όλες αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν αιτίες εμφάνισης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, η ψυχολογία, το άγχος και η πίεση που μπορεί να νοιώθουν για τα προβλήματα επιβίωσης που συχνά αντιμετωπίζουν συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος.

Ένας από τους πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι η χρήση φαρμάκων κατά του συγκεκριμένου προβλήματος (υπακτικά). Η χρήση φαρμάκων με συστατικά όπως η δισακοδύλη μπορεί να προσφέρει προγραμματισμένη και σίγουρη ανακούφιση. Η ασφάλεια των υπακτικών είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χρήση τους προσφέρει ελεγχόμενη και άμεση λύση του προβλήματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στις μικρότερες, η επιπλέον κατανάλωση φυτικών ινών όχι απλά δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και ότι η φτωχή σε φυτικές ίνες, διατροφή αποτελεί αιτία του προβλήματος. Αντιθέτως, το συστατικό της δισακοδύλης χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες στις περισσότερες χώρες, 50 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σοβαρή παρενέργεια. Η δισακοδύλη, δρα κατευθείαν στο έντερο χωρίς να επηρεάζει τον οργανισμό και τα όργανα του πάσχοντος και ιδιαιτέρως στα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι πιθανόν να λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού τους.

Η δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπισή της κάθε άλλο παρά να αγνοείται πρέπει, καθότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Στην τρίτη ηλικία δε, κρίνεται επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται αλλά και για ακόμα σημαντικότερους λόγους, όπως είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η δημιουργία σοβαροτέρων νοσημάτων.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024