Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τοπική αναισθησία

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τοπική αναισθησία

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για την βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές κήλης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (21-24 Νοεμβρίου).

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για την βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές κήλης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (21-24 Νοεμβρίου).

«Με την λαπαροσκοπική μέθοδο ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο ενώ μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει σε 3-4 ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο», τονίζει ο Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Περιστερίου) ο οποίος παρουσίασε στο συνέδριο τα αποτελέσματα της κλινικής του, στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, μόνο όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση ή όταν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, τότε η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας τομής τριών εκατοστών με χρήση πλέγματος.

Όπως τόνισε ο Δρ Ξιάρχος στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς, προτιμούν την τοπική αναισθησία και τρείς ώρες μετά την επέμβαση λαμβάνουν εξιτήριο, ενώ στην κλινική συνολικά παραμένουν για λιγότερο από έξι ώρες (κλινική μιας ημέρας).

Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία του ασθενούς, αποτελεί ασφαλή και οικονομική αντιμετώπιση της νόσου, με άριστα αποτελέσματα και με απουσία των επιπλοκών της νάρκωσης.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλου είδους αναισθησία λόγω σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

«Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης», συνέχισε ο Δρ Ξιάρχος, «αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής».

Πως προκαλείται η κήλη;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου. Ο ασθενής νιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω, όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς, αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

Μορφές και παράγοντες εμφάνισης κήλης
Οι κυριότερες μορφές κήλης είναι:

  • Βουβωνοκήλη (η συχνότερη μορφή στους άνδρες),
  • Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)
  • Μηροκήλη (αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών, κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες)
  • Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη)

Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ευνοούν τη δημιουργία της κήλης.
Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση)
  • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης-αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή)
  • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία)
  • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024