Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νερό σημαίνει Υγεία: Μάθετε τα «μυστικά» του και πιείτε περισσότερο

Νερό σημαίνει Υγεία: Μάθετε τα «μυστικά» του και πιείτε περισσότερο

Η καθιέρωση της 22ας Μαρτίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει ότι το νερό, ως φυσικός πόρος, δεν είναι δεδομένο παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο για την ύπαρξή μας πάνω στη Γη. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα βασικά οφέλη του νερού για την υγεία μας, τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμφιαλωμένο νερό και πως ένα Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού προδιαγράφει ένα καλύτερο μέλλον.

Η καθιέρωση της 22ας Μαρτίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει ότι το νερό, ως φυσικός πόρος, δεν είναι δεδομένο παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο για την ύπαρξή μας πάνω στη Γη. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα βασικά οφέλη του νερού για την υγεία μας, τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμφιαλωμένο νερό και πως ένα Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού προδιαγράφει ένα καλύτερο μέλλον.

  • Τα επτά «θαύματα» υγείας του νερού

Το νερό αποτελεί κύριο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού (60% για τους ενήλικες και 75% για τα βρέφη). Συνεπώς, δεν μας ξεδιψάει, ενυδατώνει και καθαρίζει απλώς, αλλά κάνει μικρά «στιγμιαία θαύματα» σε καθημερινή βάση.

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί δείτε επτά άμεσα οφέλη που έχει ο οργανισμός σας, πίνοντας καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού.

  • Συμβουλές ενυδάτωσης

Για να αποκομίζουμε πάντα τα μέγιστα δυνατά οφέλη του νερού, καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό καθημερινά.

Γι’ αυτό λοιπόν:
– Φροντίστε να πίνετε νερό πριν αισθανθείτε δίψα. Αν διψάτε σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι!
– Το νερό βοηθάει στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την ενεργοποίηση των καύσεων.
– Φροντίστε να αρχίζετε και να τελειώνετε την ημέρα σας με νερό, διότι ο οργανισμός χάνει υγρά ακόμα και όταν κοιμόμαστε.
– Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας κάθε μία ώρα, για να σας θυμίζει να πίνετε ένα ποτήρι νερό. Έτσι, θα πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.
– Βοηθήστε τα παιδιά σας να συνηθίσουν να πίνουν από μικρή ηλικία νερό.
– Βάλτε ένα μικρό μπουκάλι στη σχολική τσάντα του παιδιού σας. Μόνο όταν ενυδατώνεται επαρκώς μπορεί να ανταπεξέλθει πνευματικά και σωματικά στις απαιτήσεις της ημέρας.
– Κατά τη διάρκεια των γευμάτων βάλτε ένα ποτήρι με νερό κοντά στο πιάτο του παιδιού σας και έχετε το νου σας να το γεμίζετε κάθε φορά που αδειάζει.

Δείτε αν είστε σωστά ενυδατωμένοι κάνοντας το τεστ ενυδάτωσης.

  • Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό, αν και άργησε συγκριτικά με την θέση του στις άλλες αγορές του κόσμου, τελικά κατάφερε να κατακτήσει και τον έλληνα καταναλωτή. Βέβαια, ενώ το διάστημα 1990-2008 ο μέσος ρυθμός ανόδου ήταν 12%, από το 2009 άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης η αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2011 και 2012 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 8,1% και 6,5%, αντίστοιχα, ενώ η καθοδική πορεία συνεχίστηκε το 2013 και 2014.

Βάσει στοιχείων του 2011, η μέση ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 90 λίτρα κατά κεφαλή, έναντι των 150 λίτρων που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Πριν από μία δεκαετία πάντως, η κατανάλωση στη χώρα μας μετά βίας έφτανε τα 30 λίτρα/άτομο.

Περί ποιότητας και ασφάλειας ο λόγος

Όπως συμβαίνει με όλα τα καταναλωτικά αγαθά, το ζητούμενο της ασφάλειας και της ποιότητας είναι πάντα στην κορυφή της ατζέντας. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το νερό. Οι ρυθμιστικές αρχές, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταλήξει στους ακόλουθους ορισμούς που οριοθετούν και τα προϊόντα του νερού.

Ως εμφιαλωμένο, λοιπόν, ορίζεται το νερό που πωλείται σε σφραγισμένες φιάλες. Χαρακτηρίζεται ακόμη και νερό «πηγής», ή «μεταλλικό», ενώ υπάρχει και το επιτραπέζιο (κοινό πόσιμο συσκευασμένο νερό). Επίσης, μπορεί να προέρχεται και από άλλες υδάτινες πηγές, οι οποίες έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία είναι πόσιμες. Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες που εμφιαλώνουν νερό για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι υποτασικοί, αυτοί που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, κάνουν δίαιτα ή αθλούνται.

Επιτραπέζιο, είναι το νερό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είτε ύστερα από επεξεργασία, είτε όχι. Μπορεί να έχει βρεθεί στην επιφάνεια ή να έχει υπόγεια προέλευση και ενδέχεται να υποβληθεί σε διάφορες διεργασίες απολύμανσης.

Φυσικό μεταλλικό νερό, είναι το νερό που είναι μικροβιολογικά κατάλληλο προς πόση, έχει υποχρεωτικά υπόγεια προέλευση και αντλείται από μία ή περισσότερες φυσικές πηγές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Διακρίνεται από το κοινό πόσιμο νερό από:
α) τη φυσιολογική του σύσταση, αφού περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά (π.χ., είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φτωχό σε νάτριο, φθοριούχο), και
β) από την αρχική του κατάσταση που διατηρείται άθικτη λόγω της υπόγειας προέλευσής του. Στα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσης που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του μικροβιακού φορτίου.

Τέλος, νερό πηγής, είναι το νερό υπόγειας προέλευσης που αντλείται από μία ή περισσότερες φυσικές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Εμφιαλώνεται επιτόπου (στο χώρο προέλευσής του), δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία απολύμανσης και τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά συμφωνούν με εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.

  • Το ελληνικό εμφιαλωμένο νερό

Στην Ελλάδα, λόγω της εδαφικής μορφολογίας, το εμφιαλωμένο νερό έχει μικρές συγκεντρώσεις διαλυμένων αλάτων, πρόκειται δηλαδή για νερό με «χαμηλή ή πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα», «φτωχό σε νάτριο» συγκριτικά με το νερό της βόρειας Ευρώπης ή άλλων βαλκανικών χωρών.

Το γεγονός αυτό καθιστά τα ελληνικά νερά, τόσο τα κοινά επιτραπέζια όσο και τα φυσικά μεταλλικά, εύκολα στην κατανάλωσή τους από όλους τους καταναλωτές, χωρίς καμία πιθανότητα αρνητικής επίπτωσης στην υγεία από τη συνεχή χρήση τους. Οι περιοχές από όπου αντλούνται είναι απαλλαγμένες από κάθε είδους βιομηχανική ρύπανση ή ρύπανση που οφείλεται σε γεωργικές και άλλου είδους δραστηριότητες και κατά συνέπεια δεν απαιτείται κατεργασία απορρύπανσης πριν από την εμφιάλωση.


Περισσότερες πληροφορίες για τις ενδείξεις επί της συσκευασίας, αλλά και την ασφαλή κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, εδώ.
  • 6ο Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού στα Ακαρνανικά Όρη

Παίρνοντας αφορμή από το διαφημιστικό moto του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή, «Το μυστικό είναι στις πηγές του», το in.gr ταξίδεψε φέτος στα Ακαρνανικά Βουνά για να ανακαλύψει όχι μόνο το μυστικό του νερού της περιοχής, αλλά και το 6ο Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού.

Στο Μοναστηράκι της Βόνιτσας, λοιπόν, για έκτη συνεχή χρονιά το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού άνοιξε τις πόρτες του εργοστασίου και υποδέχθηκε μαθητές από τέσσερα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής.

Κι ενώ μια τυπική ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα ήταν αρκετή για να εντυπωσιάσει τους μικρούς επισκέπτες, η Nestlé στην οποία ανήκει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή είχε ετοιμάσει κάτι τελείως διαφορετικό. Μέλη του εργατικού δυναμικού του εργοστασίου, αλλά και διοικητικά στελέχη της Nestlé μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων βοήθησαν τα παιδιά να μάθουν την πραγματική αξία του νερού.

Συγκεκριμένα, μέσω επτά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί από το Project WET Foundation (μη κυβερνητική οργάνωση που αναπτύσσει εκπαιδευτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών για το νερό), οι περίπου 100 μαθητές έμαθαν πόσο απαραίτητο είναι το νερό για την επιβίωση οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού και συνειδητοποίησαν πως, όσο και αν το νερό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας και του πλανήτη μας, στην πραγματικότητα είναι ένα σπάνιο αγαθό, αφού ουσιαστικά μόνο μία μικρή ποσότητά του είναι διαθέσιμη για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Επίσης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας, πέτυχε για μια ακόμη χρονιά να αποδείξει ότι, το νερό μπορεί να θεωρείται ένα δεδομένο φυσικό αγαθό για τους ντόπιους, αλλά χρειάζεται την διαρκή προστασία όλων μας.

Κι επειδή πάντα ο πρώτος πρέπει να δείχνει τον δρόμο, η Nestlé κάνει πράξη την ορθή διαχείριση του νερού. Από το 1993 που ενέταξε το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή στη γκάμα των προϊόντων της, η Nestlé έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός κλειστού αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης του νερού, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από το σημείο της γεώτρησης (εν ενεργεία είναι σήμερα τρεις γεωτρήσεις) μέχρι και το στάδιο της εμφιάλωσης κανένα ανθρώπινο χέρι δεν αγγίζει το νερό, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία καθαρισμού τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ώστε να μην αναπτύσσεται βλέννη στα τοιχώματα των σωληνώσεων. Οι περίπου 70 εργαζόμενοι, όλοι κάτοικοι της περιοχής, είναι άρτια εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι ώστε να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά και της προσωπικής τους ασφάλειας.

Εν τέλει, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, στο πλαίσιο της Nestlé Waters, έχει ως στόχο να κάνει καθημερινά πράξη την λογική του αμοιβαίου οφέλους. Πρόκειται για το μοντέλο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Nestlé, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας επιχείρησης είναι να μην περιορίζεται στη νομιμότητα και τη βιωσιμότητά της, αλλά να αναπτύσσει ενέργειες που να ωφελούν εξίσου το περιβάλλον και την εξέλιξή της.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024