Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μία μπίρα την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα!

Μία μπίρα την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα!

Εκτός από τα ήδη γνωστά οφέλη του κρασιού για την καρδιά, μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει για πρώτη φορά ότι ανάλογα οφέλη, αν και σε κάπως μικρότερο βαθμό, προσφέρει επίσης η λελογισμένη κατανάλωση μπίρας.

Εκτός από τα ήδη γνωστά οφέλη του κρασιού για την καρδιά, μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει για πρώτη φορά ότι ανάλογα οφέλη, αν και σε κάπως μικρότερο βαθμό, προσφέρει επίσης η λελογισμένη κατανάλωση μπίρας.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology, αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) 16 επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρδιολογικός κίνδυνος μειώνεται κατά 31%, κατά μέσο όρο, για όσους πίνουν περίπου μια μπίρα τη μέρα. Όπως και στην περίπτωση του κρασιού, ο κίνδυνος αυξάνεται για την καρδιά, όταν αυξάνεται η κατανάλωση μπίρας.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ, είτε πρόκειται για κρασί, είτε για μπίρα, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ((HDL ή «καλή» χοληστερόλη), με συνέπεια τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το όριο της μέτριας -και δυνητικά επωφελούς για την υγεία- κατανάλωσης κρασιού είναι ένα ποτήρι τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Εξάλλου, η μπίρα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του κρασιού: επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, προκαλεί ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τελικά λιγότερη μπίρα, άρα και αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη για την καρδιά δεν φαίνεται να επεκτείνονται σε άλλα αλκοολούχα ποτά, αν και έχουν γίνει λιγότερες έρευνες για αυτά.

Εξάλλου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα άλλοι παράγοντες να είναι αυτοί που παρέχουν το όφελος για την καρδιά και όχι το αλκοόλ, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να τους απομονώσουν.

Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν συστήνουν σε κάποιον να πίνει μία μπίρα τη μέρα μόνο και μόνο για να κάνει καλό στην καρδιά του, καθώς, όπως και με το κρασί, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία και, αν κανείς συνηθίσει και αρχίσει να πίνει παραπάνω, η υγεία του θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Αν και κάθε οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά το αλκοόλ, ο γενικός κανόνας είναι ότι περισσότερο από ένα ποτό τη μέρα αυξάνει την πιθανότητα προβλημάτων για την υγεία.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024