Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία

Κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία

Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (κοιλιακό πάχος) συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος, σύμφωνα με νέα νορβηγική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ.

Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (κοιλιακό πάχος) συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος, σύμφωνα με νέα νορβηγική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μπεν Μπρούμπτον του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στο άσθμα και στα περιττά κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά.

Το περιττό κοιλιακό λίπος έχει ήδη συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει σχέση ανάμεσα στο άσθμα και στον δείκτη σωματικής μάζας, ο οποίος αποτελεί δείκτη για την συνολική παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη εστιάστηκε στην περίμετρο της μέσης που αποτελεί δείκτη ειδικά για την κεντρικού τύπου παχυσαρκία. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 11 χρόνια τις περιπτώσεις 23.250 ενηλίκων χωρίς άσθμα, ηλικίας 19-55 ετών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, καταγραφόταν ανά τακτά διαστήματα η περίμετρο της μέσης και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ώστε να παρακολουθείται διαχρονικά η εξέλιξη της κεντρικού τύπου αλλά και της συνολικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, οι εθελοντές ανέφεραν τυχόν συμπτώματα άσθματος.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν αναπτύξει κοιλιακή παχυσαρκία, είχαν 1,44 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα, συγκριτικά με τα άτομα που ήταν συνολικά παχύσαρκα. Όσοι είχαν κεντρικού τύπου αλλά και συνολική παχυσαρκία, ήταν 1,81 φορές πιθανότερο, κατά μέσο όρο, να αναπτύξουν άσθμα.

«Άσθμα μπορούν να εμφανίσουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως βάρους, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία, κοιλιακή και συνολική, αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ειδικά όταν συνυπάρχουν και οι δύο μορφές παχυσαρκίας», δήλωσε ο Δρ Μπρούμπτον.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί υπάρχει αυτή η σχέση. Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τους Νορβηγούς ερευνητές, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο, όσον αφορά την ανάπτυξη άσθματος.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024