Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταχύτερη και πιο εύστοχη διάγνωση παθήσεων με νέο σύστημα

Ταχύτερη και πιο εύστοχη διάγνωση παθήσεων με νέο σύστημα

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές σε νοσοκομείο της Οξφόρδης φιλοδοξεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές σε νοσοκομείο της Οξφόρδης φιλοδοξεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.

Το νέο αυτό διαγνωστικό εργαλείο αναμένεται να συντελέσει σε εξοικονόμηση εκατομμυρίων λιρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας, καθώς φέτος το καλοκαίρι θα τεθεί σε ευρεία χρήση στο δίκτυο του, δωρεάν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σερ Τζον Μπελ, το σύστημα αυτό θα μπορούσε «να σώσει κυριολεκτικά το NHS», στο οποίο περίπου 2,2 δισεκατομμύρια λίρες ξοδεύονται μόνον για τον τομέα της Παθολογίας. «Αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50%», εκτιμά ο Σερ Μπελ.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στο Νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης και αναλύει με τέτοια ακρίβεια τις εξετάσεις ώστε να εντοπίζει καίριες λεπτομέρειες που ξεφεύγουν και από τον πλέον έμπειρο γιατρό.

Προς το παρόν το Ultromics έχει δοκιμαστεί σε έξι καρδιολογικές μονάδες του NHS και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν σε επιστημονικό έντυπο εντός του 2018. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητής Καρδιολογίας Πολ Λίσον που συμμετείχε στην ανάπτυξη του λογισμικού «τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα ξεπερνά σε διαγνωστική ακρίβεια τους καρδιολόγους».

Και προσθέτει ότι «ως καρδιολόγοι πρέπει να παραδεχθούμε προς το παρόν ότι δεν κάνουμε πάντοτε τη σωστή διάγνωση. Όμως, με το νέο σύστημα, υπάρχει πιθανότητα ότι να τα καταφέρνουμε πλέον καλύτερα».

Το Ultromics «εκπαιδεύθηκε» μελετώντας αρχικά τις εξετάσεις 1.000 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί κατά την τελευταία επταετία, σε συνδυασμό με την ανάλυση πρόσθετων πληροφοριών κατά πόσο κάθε ασθενής τελικά ανέπτυξε καρδιοπάθεια. Στην πορεία, το σύστημα έμαθε να κάνει διαγνώσεις μόνο του.

Παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε και για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Το σύστημα εντοπίζει τους πνευμονικούς όζους και ξεχωρίζει τους αβλαβείς από τους επικίνδυνους.

Σήμερα, οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι κατά πόσο κάποιοι όζοι θα εξελιχθούν σε καρκινικούς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικές απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η εξέλιξη τους.

Το νέο σύστημα, όπως έδειξαν οι έως τώρα κλινικές δοκιμές, μπορεί να γλιτώσει από πολύμηνο άγχος τους ασθενείς που δεν πρόκειται να εμφανίσουν καρκίνο, καθώς επίσης είναι σε θέση να διαγνώσει τις περιπτώσεις καρκίνου νωρίτερα από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο του νέου διαγνωστικού εργαλείου, Δρ Τιμορ Καντιρ, αν αξιοποιηθεί ευρέως από τα βρετανικά και ευρωπαϊκά νοσοκομεία, θα μπορούσε να πετύχει εξοικονόμηση ιατρικών δαπανών της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων λιρών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024