Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κέντρα Αριστείας για τον καρκίνο παγκρέατος χρειάζεται η Ελλάδα [Βίντεο]

Κέντρα Αριστείας για τον καρκίνο παγκρέατος χρειάζεται η Ελλάδα [Βίντεο]

Η έλλειψη εξειδικευμένων κέντρων διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος στην Ελλάδα αλλά και οι λιγοστοί εξειδικευμένοι γιατροί που υπάρχουν στη χώρας μας, αποτελούν τα «αγκάθια» στην καλύτερη διαχείριση της νόσου και στην βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.

Η έλλειψη εξειδικευμένων κέντρων διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος στην Ελλάδα αλλά και οι λιγοστοί εξειδικευμένοι γιατροί που υπάρχουν στη χώρας μας, αποτελούν τα «αγκάθια» στην καλύτερη διαχείριση της νόσου και στην βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.



Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση και αυτό γιατί η νόσος εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχει ήδη δώσει μεταστάσεις.

Αν και δεν υπάρχει μέθοδος πρώιμης διάγνωσης, ο έγκαιρος εντοπισμός του παγκρεατικού καρκίνου αποδεικνύεται καταλυτικός για την θετική έκβαση. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν πέντε ή και περισσότερα χρόνια.

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγος Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ) και της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων (ΕΕΗΠΧ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος, στις 16 Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο Δρ Χρήστος Δερβένης, Χειρούργος MD, FRCS, πρόεδρος της ΕΕΗΠΧ και τους European-African HPB Association, «η θεραπευτική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου δεν είναι καθόλου εύκολη, κυρίως εξαιτίας της φυσιολογίας του παγκρέατος. Χρειάζονται, λοιπόν, εξειδικευμένοι γιατροί στην διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου και Κέντρα Αριστείας για την επίτευξη του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος και στην Ελλάδα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Σύμφωνα με τον Δρ Δερβένη, η πρώιμη διάγνωση αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου και αυτό προϋποθέτει την διεπιστημονική συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, πέραν του χειρουργού και του ογκολόγου.

Ο Δρ Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, PharmaD, Παθολόγος-Ογκολόγος, πρόεδρος της ΕΟΠΕ συμπλήρωσε ότι «οι γιατροί της κοινότητας, όπως οι γενικοί Ακτινολόγοι, θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα ειδικά διαγνωστικά ακτινολογικά πρωτόκολλα ώστε να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος».

Ελληνικό Μητρώο Ασθενών

Θετικό βήμα για την διαχείριση της νόσου σε ότι αφορά τους Έλληνες ασθενείς θεωρείται το γεγονός ότι η ΕΟΠΕ έχει δημιουργήσει Μητρώο Ασθενών (Registry), στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 200 ασθενείς. Δυστυχώς, όπως εξήγησε ο Δρ. Μπουκοβίνας, το 10% είναι άτομα κάτω των 45 ετών.

«Η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών θέτει τις βάσεις για να μελετήσουμε το προφίλ των πασχόντων, εστιάζοντας σε παράγοντες του τρόπου ζωής που έχουν συντελέσει με κάποιο τρόπο στην εκδήλωση της νόσου», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ.

Πάντως οι ειδικοί τόνισαν και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θεραπευτικό επίπεδο, ειδικά την τελευταία τετραετία, όπου νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με στοχευμένη δράση στα κύτταρα του στρώματος του παγκρέατος, έχουν καλό προφίλ ασφαλείας. Ενώ η έγκριση μιας δεύτερης γραμμής θεραπείας που εγκρίθηκε πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιδεικνύει ικανοποιητικά αποτελεσματα σε προθεραπευμένους ασθενείς.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Καρκίνο του Παγκρέατος

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη είναι ο 70ς συχνότερος και η 4η αιτία καρκινικού θανάτου. Στην ΕΕ, κάθε χρόνο, 12 άνδρες και οκτώ γυναίκες ανά 100.000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος. Μόνο το 15-20% των περιπτώσεων είναι εγχειρήσιμο. Η καθυστερημένη διάγνωση αποτελεί βασική αιτία μη ίασης των ασθενών. Μόλις το 2-10% των διαγνωσθέντων είναι εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Η συνολική μέση επιβίωση του ατόμου που έχει διαγνωστεί με μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο είναι 4-6 μήνες. Αν δεν ληφθούν μέτρα έχει υπολογιστεί ότι ο παγκρεατικός καρκίνος θα είναι η 2η αιτία καρκινικού θανάτου το 2020.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: ναυτία/μείωση όρεξης, εμφάνιση ίκτερου, κατάθλιψη, πόνοι στην κοιλιακή χώρα και το μέσον της πλάτης, εμφάνιση διαβήτη χωρίς αύξηση βάρους, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσπεψία, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, διάρροια/στεατόρροια.

Παράγοντες κινδύνου

Η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη. Υπάρχουν όμως στοιχεία ότι οι παρκάτω παράγοντες ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του: χρόνια παγκρεατίτιδα, διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, ηλικία άνω των 50 ετών, αλκοόλ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024