Δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά εξασφαλίζουν μακροζωία
Η κατανάλωση 800 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι ικανή να εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ζωής, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν καθημερινά να φάνε έστω και 400 γραμμάρια που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Spotlight
-
Παρ' ολίγον σύγκρουση αεροσκάφους που απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με drone στα 9.600 πόδια
-
Καραμανλής: «Στη διάθεση των Αρχών», αλλά δεν ξεστομίζει τη λέξη προανακριτική
-
Βράβευση για φωτογραφία της δολοφονημένης Σάνι Λουκ δίπλα σε μαχητές της Χαμάς - «Είμαι αηδιασμένος και εξοργισμένος»
-
Στα 830 με 840 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Οι τριετίες και τα επιδόματα [πίνακες]
Η κατανάλωση 800 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι ικανή να εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ζωής, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν καθημερινά να φάνε έστω και 400 γραμμάρια που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, ανέλυσαν στοιχεία από 95 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους και προέβλεψαν ότι αν τηρούνταν μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων (800 γραμμάρια) από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο, διεθνώς.
Όμως, ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π.χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.). Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, αχλάδια, κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα σταυρανθή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και του καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.
Από την ανασκόπηση δεν προέκυψε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μεν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών, όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις