Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν προκαλεί προβλήματα μνήμης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν προκαλεί προβλήματα μνήμης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης, δηλαδή γύρω στα 50 έτη ζωής, δεν κάνει κακό ή δεν βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης, δηλαδή γύρω στα 50 έτη ζωής, δεν κάνει κακό ή δεν βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου the Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες 50-55 ετών που πήραν οιστρογόνα ή οιστρογόνα με προγεστερόνη είχαν εξίσου καλές επιδόσεις στα τεστ μνήμης με τις συνομήλικές τους που είχαν πάρει εικονικό σκεύασμα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες 65 ετών και άνω είχαν διαρκή προβλήματα μνήμης όταν έκαναν ορμονική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα και τα προβλήματα ύπνου.

Απεικονιστικές εξετάσεις έχουν επίσης δείξει ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών που έχουν κάνει ορμονική θεραπεία συρρικνώνονται.

Προς το παρόν οι ειδικοί συστήνουν στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αποφεύγουν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω των αυξημένων κινδύνων καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου του μαστού και άνοιας. Αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια ευκαιρία όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, οπότε και είναι ασφαλέστερη η χρήση της.

Ο Δρ Μαρκ Εσπελαντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία για 1.326 γυναίκες, 50-55 ετών που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Women’s Health Initiative Memory Study για να δουν αν η λήψη οιστρογόνων ή οιστρογόνων με προγεστερόνη οδηγεί σε προβλήματα ή οφέλη για τον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες είχαν κάνει ορμονοθεραπεία ή εικονική θεραπεία για επτά χρόνια και στην συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 14 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 14 ερωτήσεις ώστε να αξιολογηθεί η γνωστική τους ικανότητα.

Συνολικά, όλες οι ομάδες είχαν σκορ 38 σε μια κλίμακα από το 0 έως το 50, με τα χαμηλά σκορ να σηματοδοτούν προβλήματα μνήμης.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις ομάδες και σε άλλους δείκτες, όπως η προσοχή και η λειτουργική μνήμη.

Σύμφωνα με τον Δρ Εσπελαντ μια πιθανή εξήγηση για την διαφοροποίηση μεταξύ νέων και ηλικιωμένων γυναικών που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ότι οι μεγαλύτερες έχουν ήδη προβλήματα μνήμης τα οποία επιδεινώνει η θεραπεία. Επίσης ο εγκέφαλος μιας γυναίκας προσαρμόζεται στα χαμηλά επίπεδα των ορμονών μετά την εμμηνόπαυση και η ορμονική θεραπεία διαταράσσει αυτή τη διαδικασία προσαρμογής.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024