Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβος και ντροπή «εμπόδια» στη διάγνωση του καρκίνου προστάτη

Φόβος και ντροπή «εμπόδια» στη διάγνωση του καρκίνου προστάτη

Ο φόβος και η αμηχανία της επίσκεψης στον γιατρό αποτελούν ακόμα και σήμερα εμπόδια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychosocial Oncology.

Ο φόβος και η αμηχανία της επίσκεψης στον γιατρό αποτελούν ακόμα και σήμερα εμπόδια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychosocial Oncology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, 57-83 ετών, και διαπίστωσαν ότι δεν επιθυμούσαν να εξεταστούν ή ντρέπονταν να μιλήσουν στους ειδικούς για σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Ειδικότερα, με την αρνητική στάση των συμμετεχόντων απέναντι στην αναζήτηση βοήθειας σχετίστηκαν οι εξής παράγοντες: ο «επαπειλούμενος» ανδρισμός, ο φόβος της ασθένειας, οι ιατρικές και θεραπευτικές διαδικασίες και η αμηχανία, ως συνέπεια των ιατρικών εξετάσεων, της επικοινωνίας με τους ειδικούς και της αποκάλυψης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική ζωή.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να βλέπουν τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου ως δευτερεύοντα και ασήμαντα.

Ο καρκίνος του προστάτη παρότι είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος ειδικά στα άτομα άνω των 65 ετών, έχει υψηλά ποσοστά ίασης όταν διαγιγνώσκεται εγκαίρως και εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία.

«Ωστόσο, συχνά, οι άνδρες αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρό, αφενός γιατί φοβούνται τη διάγνωση, τις ιατρικές διαδικασίες και τις επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική τους ζωή, αφετέρου γιατί το κοινωνικό πρότυπο τους ‘επιβάλλει’ να είναι ισχυροί, να μην ζητούν βοήθεια και να μην δείχνουν αδυναμία. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πρόγνωση των ασθενών, δεδομένου ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο έχουν 98% πιθανότητες να επιβιώσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 22% για τις περιπτώσεις που λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένη νόσο», σχολιάζει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενώ στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Bath ως βασικό εμπόδιο στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αναδείχθηκε η αμηχανία, στην Ελλάδα, αυτό που αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ο φόβος, όπως προκύπτει από την καθημερινή κλινική πράξη.

«Η παιδεία μας γύρω από τα θέματα πρόληψης βρίσκεται σε πολύ κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά ότι ο καρκίνος είναι μία πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Στην Ελλάδα οι ασθενείς και το περιβάλλον τους δεν δέχονται καν να ακούσουν τη λέξη, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κατακρίνουν τους γιατρούς που την χρησιμοποίησαν για να ανακοινώσουν τη διάγνωση. Μέχρι πρότινος, τον καρκίνο τον αποκαλούσαμε το ‘κακό’, τον ‘έξω από ‘δω’, ενώ μέχρι και σήμερα αναφέρεται συχνά ως ‘επάρατη νόσος’. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκίνων αυτή τη στιγμή θεραπεύεται και ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζεται προσφέροντας πολλά χρόνια ζωής με την πάθηση», υποστηρίζει ο Δρ Μερτζιώτης.

Εκτός από τη διάγνωση ένας άλλος μεγάλος φόβος των ανδρών είναι οι επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική τους λειτουργία και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. «Οι ριζικές θεραπείες (χειρουργείο, ακτινοβολία) έχουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, η οποία ωστόσο μπορεί να επανέλθει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση. Επίσης, η απώλεια της εκσπερμάτισης, ως αποτέλεσμα της θεραπείας, αποτελεί ένα σημαντικό αντικίνητρο, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι άνδρες προσβάλλονται σε νεαρότερη ηλικία (40-50 ετών) πριν ακόμα τεκνοποιήσουν», εξηγεί ο ειδικός.

Η πρώιμη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της νόσου. Η καθυστερημένη διάγνωση έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της νόσου και σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία. Όταν, όμως, η διάγνωση τίθεται εγκαίρως οι διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση είναι αρκετές.

health.in.gr

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024