Ο ρόλος των υδατανθράκων για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου
Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κατά την κύηση ίσως αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Birth Defects Research.
Spotlight
-
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Περίμενε να φύγει ο κόσμος από το μπαλκόνι του Λευκού Πύργου και πήδηξε στο κενό
-
Εφαρμογή προειδοποιεί τους αγαπημένους σας αν βλέπετε πορνό - H επιτυχία της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ
-
Αλέν Ντελόν: Αξύριστος και καταβεβλημένος στην κουζίνα του σπιτιού του
-
Δημήτρης Κόκοτας: Ανακτά τις αισθήσεις του μετά το έμφραγμα και τις ανακοπές
Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κατά την κύηση ίσως αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Birth Defects Research.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας συνέκριναν έγκυες γυναίκες που δεν είχαν περιορίσει την κατανάλωση υδατανθράκων, με εκείνες που είχαν μειώσει ή εξαλείψει τους υδατάνθρακες και παρατήρησαν ότι οι τελευταίες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με νευρολογικά ελλείμματα, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.
Οι συγκεκριμένες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή δια βίου αναπηρία.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η μητρική διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κύησης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμβρυική ανάπτυξη. Το νέο στοιχείο που προσφέρει η μελέτη είναι ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με νευρολογικά ελλείμματα κατά 30%», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Τανια Ντεσροσιερς.
Και προσθέτει ότι, «αυτό είναι ανησυχητικό διότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν γίνει δημοφιλείς, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της συζήτησης της διατροφής κατά την κύηση μεταξύ της γυναίκας και τους θεράποντος ιατρού της».
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις