Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα δεδομένα στη θεραπεία της ΣκΠ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Νέα δεδομένα στη θεραπεία της ΣκΠ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η καλύτερη γνώση της «συμπεριφοράς» της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και οι σύγχρονες θεραπείες έχουν κάνει εφικτή πλέον μία ασφαλή εγκυμοσύνη για τις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Γράφει ο Δήμος – Δημήτριος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο

Η καλύτερη γνώση της «συμπεριφοράς» της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και οι σύγχρονες θεραπείες έχουν κάνει εφικτή πλέον μία ασφαλή εγκυμοσύνη για τις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Νέες γυναίκες, για τις οποίες μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες θεωρείτο απαγορευμένο να εκπληρώσουν την επιθυμία τους για απόκτηση απογόνου, σήμερα ενθαρρύνονται από τους θεράποντες ιατρούς τους να ξεκινήσουν, εφόσον το θέλουν, τις διαδικασίες σύλληψης, αφού όλα τα νεότερα δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ούτε για τη μητέρα, ούτε για το παιδί.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι περίπου το 43% των γυναικών με Πολλαπλή Σκλήρυνση προχωρούν πλέον στη δημιουργία οικογένειας μετά τη διάγνωσή τους, πάντα βέβαια υπό την στενή συνεργασία ασθενούς, γυναικολόγου και νευρολόγου από την αρχή μέχρι και το τέλος της κύησης.

Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα τελευταία χρόνια και έχει καταστήσει εφικτή την απόκτηση παιδιού από γυναίκες με ΣκΠ;

Κατ’ αρχάς έχει αλλάξει η γνώση μας γύρω από τη νόσο, με την απόκτηση μεγάλου όγκου επιστημονικών δεδομένων που δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αύξησης των υποτροπών (συγκριτικά με τα προ εγκυμοσύνης επίπεδα) κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν φαίνεται ούτε να επηρεάζει τη γονιμότητα, ούτε να δημιουργεί επιπλοκές κατά την κύηση, τον τοκετό ή τη γαλουχία. Επιβλαβείς επιπτώσεις, δε, δεν αναφέρονται για τη μητέρα σε ό,τι αφορά την χρήση επισκληρίδιου αναλγησίας.

«Λόγω του ότι περίπου το 50% των κυήσεων πιθανά να είναι αυθόρμητες, όλες οι γυναίκες με ΣκΠ, που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές στις κλινικές που παρακολουθούνται, ώστε να διασφαλίζουν έναν ορθολογικό οικογενειακό προγραμματισμό», συστήνεται πάντως από τους ειδικούς (Bove R etal, ObstetGynecol, 2014).

Την ίδια ώρα, οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες έχουν μπει ήδη στη «φαρέτρα» των γιατρών, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλύτερη διαχείριση της συχνότερης μορφής της νόσου, που είναι η Υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες βοηθούν στον έλεγχο της δραστηριότητας της νόσου και στην επιβράδυνση της εξέλιξής της, μέσα από την παρέμβασή τους σε διαφορετικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τις υποτροπές και την εξέλιξη της αναπηρίας.

Από αυτές τις θεραπείες, ωστόσο, το μόνο ανοσοτροποποιητικό φάρμακο 1ης γραμμής το οποίο δεν έχει πλέον αντένδειξη να χορηγείται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -εφόσον φυσικά η εκτίμηση οφέλους κλίνει υπέρ της συνέχισής της- είναι η Οξική Γλατιραμέρη.

Ήδη άλλωστε από το 2014 το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Αριστείας και Αναπαραγωγής και Υγείας του Παιδιού (MS-CERCH) ανέφερε: «Για τις έγκυες γυναίκες με σοβαρή ή εξαιρετικά ενεργή Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το όφελος από τη θεραπεία μπορεί να αντισταθμίζει τον (άγνωστο) κίνδυνο για το έμβρυο. Εάν μία τέτοια θεραπεία είναι απαραίτητη, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής σε ένα διαφορετικό φάρμακο, όπως η Οξική Γλατιραμέρη».

Το σκεύασμα, που είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα (20 & 40 mg), κρίθηκε κατάλληλο έπειτα από έναν αυστηρό έλεγχο που περιελάμβανε την παρακολούθηση περισσότερων από 5.000 κυήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων και πάνω από 2.000 προοπτικών καταγραφών) από τις οποίες και δεν παρατηρήθηκε κάποιο στοιχείο αναπαραγωγικής τοξικότητας.

Παράλληλα σύμφωνα με κλινικά δεδομένα περισσότερων από 20 ετών, βρέθηκε ότι η Οξική Γλατιραμέρη δεν συνδέεται με χαμηλή τιμή βάρους γέννησης, πρόωρο τοκετό, κίνδυνο δυσμορφιών, συγγενείς ανωμαλίες, αυτόματες αποβολές ή κίνδυνο τοξικότητας του εμβρύου.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024