Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι ρόλο παίζει στη στυτική δυσλειτουργία;

Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι ρόλο παίζει στη στυτική δυσλειτουργία;

Η ομοκυστεΐνη πιθανώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η αυξημένη ομοκυστεΐνη επιδρά δυσμενώς στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου και έτσι επηρεάζει τη χάλαση των λείων μυϊκών κυττάρων στα σηραγγώδη σωμάτια, λειτουργία απαραίτητη για να υπάρξει μια φυσιολογική στύση.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί τη σημαντικότερη διαταραχή της σεξουαλικής ζωής ενός άνδρα, με δυσμενή επίδραση στην ποιότητα της ζωής του ζευγαριού. Η συχνότητα εμφάνισης στυτικής διαταραχής αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία και όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η υπέρταση. H στυτική λειτουργία επηρεάζεται αρνητικά από αγγειακά, ορμονολογικά, υγιεινοδιαιτητικά, νευρολογικά και ψυχολογικά αίτια. Η δυσλειτουργία της εσωτερικής στοιβάδας των αρτηριών που ονομάζεται ενδοθήλιο λόγω μειωμένης παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου και η αυξημένη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η χαμηλή τεστοστερόνη είναι οι βασικοί μηχανισμοί που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.

Ομοκυστεΐνη: Πώς συσχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Στη δεκαετία του ’60, ένα νέο τοξικό για τις αρτηρίες αμινοξύ, η ομοκυστεΐνη, εμφανίστηκε δυναμικά στην βιβλιογραφία. Αυτή η χημική ουσία προέρχεται από το μεταβολισμό ενός αμινοξέος που περιέχει θείο και λέγεται μεθειονίνη. Συνήθως, η ομοκυστεΐνη αποβάλλεται γρήγορα από το αίμα πριν προκαλέσει βλάβες στις αρτηρίες (και δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά και τον εγκέφαλο) αλλά σε μερικά άτομα δεν συμβαίνει αυτό λόγω έλλειψης κάποιων ενζύμων. Η ομοκυστεΐνη είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αγγειοπάθειας καθώς τα αυξημένα της επίπεδα συσχετίστηκαν με πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικές τιμές. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (πάνω από 12  μmol/L) έχουν συσχετιστεί με την εξέλιξη των αθηρωματικών βλαβών στις αρτηρίες της καρδιάς. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν τα τελευταία χρόνια την προληπτική μέτρηση της ομοκυστεΐνης στον γενικό πληθυσμό, όπως συμβαίνει σήμερα με τη χοληστερίνη και τις τιμές του σακχάρου του αίματος.

Ομοκυστεΐνη και στυτική δυσλειτουργία

Λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση που έχει αποδειχθεί τελευταία ότι έχει η στυτική δυσλειτουργία με τη στεφανιαία νόσο και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στους άνδρες μετά την ηλικία των 40, πιστεύεται ότι η ομοκυστεΐνη πιθανώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Η υπόθεση αυτή τεκμηριώθηκε αρχικά σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα όπου διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη ομοκυστεΐνη επιδρά δυσμενώς στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου και έτσι επηρεάζει τη χάλαση των λείων μυϊκών κυττάρων στα σηραγγώδη σωμάτια, λειτουργία απαραίτητη για να υπάρξει μια φυσιολογική στύση. Παράλληλα αυξάνεται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Πρόσφατα βρέθηκε ότι οι άνδρες με τιμή ομοκυστεΐνης πάνω από 12  μmol/L έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με όσους έχουν χαμηλότερες τιμές αυτού του δείκτη και χαμηλότερη ροή αίματος στις αρτηρίες του πέους.

Η μείωση της ομοκυστεΐνης μπορεί να βοηθήσει;

Πειραματικά πάλι διαπιστώθηκε ότι όταν χορηγήθηκε φυλλικό οξύ που όπως είναι γνωστό μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μπορεί να βελτιωθεί η στυτική λειτουργία. Αν και το φυλλικό οξύ αλλά και η χορήγηση των βιταμινών B6 και B12 μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στην κυκλοφορία, τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορικά με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι αντικρουόμενα. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οδηγίες για τη μέτρηση της ομοκυστεΐνης ως εξέταση ρουτίνας σε ασθενείς με μη καρδιακές παθήσεις, όπως στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Κατά συνέπεια χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μας διαφωτίσει ως προς τη κλινική σημασία και την προγνωστική αξία της μέτρησης αυτού του δείκτη για τον άνδρα που εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

health.in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024