Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή «απειλούν» τους χειρουργημένους ασθενείς

Φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή «απειλούν» τους χειρουργημένους ασθενείς

Περισσότερα από 300.000 άτομα, κυρίως κατακεκλιμένοι ασθενείς, χάνουν τη ζωή τους ετησίως στις ΗΠΑ, λόγω φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Η άμεση κινητοποίηση των ασθενών μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση καθώς και η λήψη πρόσθετων μέτρων μπορεί μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Περισσότερα από 300.000 άτομα, κυρίως κατακεκλιμένοι ασθενείς, χάνουν τη ζωή τους ετησίως στις ΗΠΑ, λόγω φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Η άμεση κινητοποίηση των ασθενών μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση καθώς και η λήψη πρόσθετων μέτρων μπορεί μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

«Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT) και η θρομβοεμβολή είναι μια από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε κατακεκλιμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά και γενικά σε υγιείς ενήλικες», εξηγεί ο αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος Δρ Χαράλαμπος Ηλίας, που συμμετείχε στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 80 περιστατικά εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης κάτω άκρων ανά 100.000 άτομα. Επίσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας στους 20 ανθρώπους θα υποστεί φλεβική θρόμβωση κάποια στιγμή στη ζωή του. Μόνο στις ΗΠΑ, καταγράφονται 600.000 νοσηλείες για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT). Στους ηλικιωμένους ασθενείς η συχνότητα τετραπλασιάζεται. Η θνητότητα εντός του νοσοκομείου λόγω θρομβοεμβολής είναι 12% και 21% για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Τι προκαλεί τη βλεβική θρόμβωση και πως προλαμβάνεται;
Οι αιτίες που προκαλούν θρόμβωση χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητες. Οι συγγενείς σε ανατομικές παραλλαγές, ανεπάρκεια ενζύμων, κληρονομικές διαταραχές της πήξης κ.λπ.. Οι επίκτητες αφορούν επέμβαση, νεοπλασία κ.λπ..

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και ειδικά στις κνημιαίες φλέβες δημιουργούνται μετά από μία εγχείρηση ή μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από παρατεταμένη ακινησία και κλινοστατισμό.

Η φλεβική στάση λόγω ακινησίας ή λόγω φλεβικής απόφραξης είναι συνήθως αιτία εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης κάτω άκρων. Η ακινησία που παρατηρείται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επέμβασης προκαλεί εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Οι απώτερες επιπλοκές της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης είναι τα φλεβικά έλκη και η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων που επηρεάζουν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού.

Η συχνότητα της αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 40 ετών. Η αναλογία ανδρών και με γυναικών είναι 1,2:1 υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες έχουν ελαφρά «υπεροχή» στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των κάτω άκρων που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοεμβολή και πνευμονική εμβολή.

Συγκεκριμένα:

  • Κινητοποίηση των ασθενών αμέσως μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
  • Χρήση ελαστικών καλτσών, οι οποίες μειώνουν κατά 50% τη συχνότητα της εν τω βαθει φλεβικής θρόμβωσης.
  • Συμπίεση των γαστροκνημιών με ειδικούς αεροθαλάμους.
  • Χορήγηση αντιπηκτικών (είτε ενέσιμα, είτε με τη μορφή χαπιών)

Πάντως επειδή κανένας από τους παραπάνω τρόπους από μόνος του δεν μπορεί να προφυλάξει 100%, είναι προτιμότερο να γίνεται συνδυασμός για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Οι επεμβάσεις στο φλεβικό δίκτυο λόγω ανεπάρκειας και κιρσών πραγματοποιούνται πλέον με ενδοσκοπικό λέιζερ και οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και χωρίς η επέμβαση να διαρκεί πολύ.

Συγκεκριμένα η επέμβαση:

  • Γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
  • Διαρκεί 50-60 λεπτά
  • Δεν γίνονται τομές
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
  • Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
  • Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024